V natečaju so sodelovali štirje ponudniki, najprepričljivejše pa je bilo nemško podjetje GoalControl GmbH, ki je po besedah Fife najbolje izpolnilo vse zahtevane kriterije. Pri tem, ali žoga prečka golovo črto, ali ne, Nemci uporabljajo tako imenovano »GoalControl-4D« tehnologijo, ki se zanaša na 14 visokokakovostnih kamer postavljenih okoli igrišča.

»Medtem ko so prav vsa podjetja izpolnila kriterije, smo se odločili za ponudnika, ki se je najbolj prilagodil razmeram v Braziliji,« so svojo odločitev pojasnili pri Fifi. Slednja je v zadnjih letih povsem spremenila svoje mnenje o prisotnosti tehnologije v nogometu, veliko vlogo pri tem pa je igral tudi neupravičeno razveljavljen gol Franka Lamparda na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki na tekmi med Anglijo in Nemčijo.

Za razliko od Fife pa uvedbi tehnologiji golove črte močno nasprotujejo pri Evropski nogometni zvezi (Uefa). Tako je predsednik Uefe Michele Platini pretekli teden znova ponovil prepričanje, da je uvedba tehnologije predraga in nepotrebna, saj pet sodnikov na tekmi dovolj dobro opravlja svoje delo.