Tekma za evropski superpokal prvič po letu 1998 ni potekala na stadionu Monaca, saj jo bo odslej vsako leto gostil drug stadion, tokrat pa je ta čast pripadla praški Eden Areni, ki sprejme 21.000 gledalcev.

In ljubitelji nogometa so imeli v Pragi kaj videti, saj je bil zmagovalec superpokala znan šele po slabih treh urah.

Tekmo so bolje začeli Angleži, ki so z golom Fernanda Torresa povedli že v 8. minuti, v nadaljevanju prvega polčasa pa se dobro branili in na odmor odšli s prednostjo.

V drugem delu je Bayern še bolj zagospodaril na igrišču in že po dveh minutah izenačil, ko je lepo zadel Franck Ribery. Po izenačenju se je nadaljevala velika premoč Bavarcev, ki pa niso več uspeli premagati danes izjemno razpoloženega Petra Čecha in sledila sta dva podaljška.

Tam pa se je ponovil scenarij iz prvega polčasa, saj je Chelsea, ki je v 85. minuti po izključitvi Ramiresa ostal z igralcem manj, nepričakovano povedel. Po samostojnem prodoru je za vodstvo modrih poskrbel Eden Hazard.

Znova se je igra preselila pred gol Chelseaja, toda Bayern kljub številnim poskusom in priložnostim nikakor ni uspel premagati Čecha. Vse do zadnjih sekund tekme, ko je ob izteku 121. minute le zadel Javi Martinez in odločitev o zmagovalcu so dale enajstmetrovke, kjer je edini zgrešil Romelu Lukaku in zmage so se veselili varovanci Pepa Guardiole.

Bayern – Chelsea 7:6* (0:1, 1:1, 2:2)


*- po streljanju enajstmetrovk


Strelci: Ribery 47., Martinez 121.; Torres 8., Hazard 93.


RK: Ramires 85.


-enajstmetrovke:


Bayern: Alaba +, Kroos +, Lahm +, Ribery +,Shaqiri +


Chelsea: Luiz +, Oscar +, Lampard +, Cole +, Lukaku -



Postavi:


Bayern: Neuer, Rafinha (Martinez 57.), Boateng, Dante, Alaba, Kroos, Lahm, Ribery, Müller (Götze 71.), Robben (Shaqiri 96.), Mandžukić


Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Luiz, Cole, Ramires (RK 85.), Lampard, Oscar, Hazard (Terry 113.), Schurrle (Obi Mikel 87.), Torres (Lukaku 98.)



Podaljšek:


121' – Izjemna tekma v Pragi je dobila tudi izjemen zaključek, saj je Bayern v izteku edine minute sodnikovega dodatka drugega podaljška vendarle strl odpor obrambe Chelseaja in izenačil. Alaba je podal v gnečo pred vrata, kjer se je žoga odbila na nogo Martineza, ki mu z nekaj metrov ni bilo težko premagati Čecha.


118' – Še ena lepa priložnost za izenačenje Bayern je splavala po vodi v 118. minuti, ko je Ribery dobro izvedel prosti strel z 18 metrov, a se je z novo odlično obrambo izkazal Čech, ki se je ob koncu srečanja prelevil v igralca tekme.


112' – Po podaji Alabe bi Shaqiri moral žogo le še potisniti v gol, a jo je pred njim v zadnjem hipu Cahill izbil v kot.


108' – Po dolgem času je Bayern prišel do velike priložnosti. Kar dvakrat v nekaj sekundah so Bavarci z nekaj metrov poskušali s streloma z glavo, a je poskusa Mandžukića in Martineza izjemno obranil Čech.


105' – Večino prvega polčasa je Bayern prevladoval in oblegal vrata Chelseaja, a je bila obramba Londončanov večino časa dobro postavljena, tako da Čech ni imel ravno veliko dela.


93' – 1:2 – Chelsea je kljub igralcu manj uspel znova zadeti. Hazard je prodrl v kazenski prostor Bavarcev, nato pa uspel premagati tudi Neuerja, ki ni najbolje posredoval.



Drugi polčas:


85' – Chelsea je prek Luiza nevarno zapretil, a je Neuer ob njegovem strelu z glavo dobro posredoval, nato pa so Bavarci izvedli proti napad, ki pa ga je z brutalnim prekrškom nad Götzejem prekinil Ramires, ki mu je sodnik pokazal drugi rumeni karton in pot pod prho.


79' – Chelsea bi kljub podrejenemu položaju skoraj ponovno povedel. Po podaji iz kota je Luiz podaljšal žogo do Ivanovića, ki je nato streljal z glavo in zadel prečko.


74' – Kroos je močno streljal z 18 metrov, a mimo vrat.


69' – Vendarle je tudi Chelsea zapretil, ko je v nekaj sekundah prišel do dveh strelov, a sta bila oba lahek plen Neuerja.


68' – Nadaljevalo se je obleganje Chelseajevih vrat, tokrat je poskušal Robben, a je z volejem z 18 metrov streljal mimo vrat.


64' – Bayernova premoč v drugem polčasu je bila še večja kot v prvem in Chelsea je na prvo priložnost v nadaljevanju čakal skoraj 20 minut. A ta je bila velika, saj je po napaki Danteja Schürrle prišel do žoge v kazenskem prostoru, nato pa lepo podal Oscarju, ki se je znašel iz oči v oči z Neuerjem, ki pa ga nato z nekaj metrov nespretno ni zmogel premagati.


55' – S prostega strela z leve strani je Ribery lepo po tleh podal v sredino kazenskega prostora, kamor je pritekel Robben, a je slednji z dobrega položaja nato streljal nekoliko previsoko.


49' – Razigrani Ribery je znova zapretil, tokrat je poskušal z volejem, a zgrešil okvir vrat.


47' – 1:1 – Sanjski začetek za Bavarce, saj je že prvo pravo akcijo Ribery kronal z golom. Francoz je močno streljal z 20 metrov in zadel ob vratnici, Čech je bil blizu, a vseeno nemočen.



Prvi polčas:


45' – Tudi zaključek prvega polčasa je minil v znamenju terenske premoči Bayerna, a Bavarci razen z nenevarnim strelom Robbna od daleč vrat Chelseaja niso uspeli ogroziti.


35' – Ponovno je s strelom z leve strani poskusil Ribery in tudi tokrat je žogo poslal mimo vrat.


31' – Po dolgem času je znova zapretil Chelsea. Schürrle je kot pri vodilnem golu z desne strani lepo podal do Torresa, ta pa se je v kazenskem prostoru z obratom znebil družbe Danteja, a je nato streljal malo prek vrat.


29' – Najbolj aktiven nogometaš v prvi tretjini tekme je bil Ribery, ki je včeraj dobil nagrado za najboljšega nogometaša zadnje sezone v Evropi. Francoz je v 29. minuti ponovno nevarno poskušal z roba kazenskega prostora, a je ponovno streljal mimo vrat.


22' – Po lepi akciji Bayerna je Ribery z roba kazenskega prostora sprožil nevaren in natančen strel po tleh, a je Čech s skrajnimi močmi uspel žogo odbiti v kot.


17' – Po nekaj minutah napadanja Bayerna je Chelsea izvedel obetaven proti napad štirih proti trem, ki pa ga je slabo zaključil Torres, ko se je z desne strani kazenskega prostora namesto podaje odločil za strel, žogo pa je poslal prek vrat.


9' – Takoj po golu Chelseaja so Bavarci odločno krenili v napad in tudi prišli do priložnosti, a Lahm ni uspel premagati Čecha.


8' – 0:1 – Chelsea je izvedel hitro akcijo, Hazard je podal na desno do Schürrleja, ta pa je takoj žogo vrnil v sredino kazenskega prostora, kjer je bil na pravem mestu Torres, ki je z dobrim strelom žogo poslal pod prečko.

7' – Ribery se je znašel v priložnosti, ko je bil na levi strani kazenskega prostora povsem osamljen, odločil se je za strel, a se mu ni posrečil in je žogo poslal daleč mimo gola.


6' – Chelsea je prvič poskusil s strelom v 6. minuti, a je Hazard slabo zadel žogo in Neuer ni bil ogrožen, žoga pa je zletela mimo vrat.


2' – Do prvega strela na tekmi je prišlo že v drugi minuti, ko je Mandžukić z glavo streljal mimo vrat.