Z ekipo s Pirenejskega polotoka so slovenski nogometaši do danes odigrali 13 tekem; precej boljši so Španci, ki imajo 11 zmag, dve tekmi pa sta se končali z neodločenim izidom, nazadnje pred tremi tedni na prijateljskem obračunu v Mariboru, na zadnji prijateljski tekmi pa je bilo 0:3. Tudi na EP so Španci nadaljevali uspešen niz, saj so dosegli novo zmago, tokrat je bilo 4:0.

Slovenci so na EP v predtekmovanju premagali Italijo s 3:2 in izgubili proti Azerbajdžanu s 6:7. Španija pa je v prvem delu prvenstva igrala neodločeno 3:3 s Hrvati in premagala Čehe z 8:1.

Četrtfinale so Slovenci začeli zelo dobro; namesto Damirja Puškarja je priložnost v vratih tokrat dobil Alen Mordej, Slovenci pa so imeli v uvodnem delu prvega polčasa pobudo. Slovencev ni vrgla iz tira niti poškodba Kristjana Čujca, ki je nekaj časa vidno šepal. Prav Čujec in Alen Fetić pa sta imela v deseti in 11. minuti tri lepe priložnosti. Ostale pa so neizkoriščene, kar je Španija znala kaznovati. Po pobegu Lozana je sledila podaja pred vrata Mordeja, Fernandao pa je bil zanesljiv. V 17. minuti je Jose Ruiz po uigrani akciji zadel okvir vrat, bolj natančen je bil v naslednji minuti Rafael Usin, ki je izkoristil zapravljeno žogo Slovenije, špansko vodstvo 2:0 pa je bilo tudi izid polčasa.

V drugem delu so Slovenci podobno kot v prvem dolgo ostajali v igri, manjkali pa so zadetki. Priložnosti sta si pripravila predvsem Gašper Vrhovec ter Čujec. A tako kot v prvem polčasu so tudi v drugem Španci, ki so nenehno pritiskali in prežali na napake Slovenije, hladnokrvno izkoriščali svoje priložnosti. Tretji gol je zabil Aicardo v 36. minuti ter z njim praktično že porazil Slovence, ki so kljub temu še poskušali z igralcem-vratarjem, kar pa je zadnji španski strelec izkoristil še za zadetek na nebranjena vrata za končnih 4:0.

"Španci so boljša ekipa, ki je vešče izkoristila naše napake. Imeli smo svoje priložnosti, a nismo zadeli. Mi se učimo in gremo odločno naprej, fantom pa iskrene čestitke za celotno prvenstvo," je kljub porazu prvenstvo s pozitivnimi mislimi končal selektor Dobovičnik. "Večino tekme smo bili enakovreden tekmec, dobro smo igrali. Žal mi je za prvi zadetek, ki smo ga dobili iz prekinitve. Borili smo se po najboljših močeh, prepričan pa sem, da smo pustili dober vtis. S prvenstva pa odhajamo z dvignjenimi glavami," pa je četrtfinale ocenil kapetan Igor Osredkar.

V današnjem prvem četrtfinalu je Italija premagala Hrvaško z 2:1, že v ponedeljek pa Portugalska Ukrajino prav tako z 2:1, Rusija pa Romunijo s 6:0. V četrtkovem polfinalu bodo igrali Portugalska in Italija ter Rusija in Španija.