Ljubljansko-mariborski obračun bo sicer zaostala tekma 4. kroga. Obe ekipi nanj gledata optimistično. Maribor, praktično edini resen kandidat tako za državni kot pokalni naslov, se bo v pomlad odpravil z lepo popotnico, dobro igro v 1/16 finala evropske lige, in dvema odmevnima okrepitvama, Markom Šulerjem in Daretom Vršičem. Čeprav ta ni še veliko igral, pa je že opozoril na svojo kakovost z zadetkoma proti Sevilli.

Vršič: Začetek mojega preporoda, v slovenski ligi bom zelo pomagal Mariboru

"Vsak zadetek dvigne samozavest, sploh pa meni, ker sem bil še pred nekaj tedni na dnu. Mislim, da 60 odigranih minut sicer ne pove veliko, a verjamem, da je to začetek mojega preporoda, da sem dvignil pripravljenost in da bom v slovenski ligi zelo pomagal ekipi Maribora," pravi Vršič, ki dodaja, da bo preklop iz evropske v slovensko ligo težak.

"Treba se bo na novo motivirati. Slovenska liga je povsem nekaj drugega. Čaka nas derbi, vemo, kaj to pomeni v Sloveniji. Sam sem zelo motiviran, saj bom igral proti svojemu nekdanjemu klubu. Igrati proti nekdanjemu klubu je nekaj posebnega. Sam nimam nobenih zamer. Ljubljančani so mi pomagali v težkih trenutkih in jaz sem jim vračal z enako mero. Dali bomo vse od sebe, gremo na zmago, saj smo prva ekipe lige in tako moramo tudi razmišljati," še pravi Vršič.

Mitrović: Če bomo igrali svojo igro, bo Mariboru zelo težko

Ljubljančani so pozimi naredili nekaj velikih rezov, novi športni direktor Sašo Udovič je prevetril ekipo, med drugimi bodo za zeleno-bele po novem igrali Miroljub Kostić, Matija Škarabot, Marko Zalaznik in Aleksandar Rodić. Slednji v nedeljo še ne bo igral, zato pa bo Nemanja Mitrović. "Maribor je zelo dobra ekipa, kar je pokazal na teh tekmah s Sevillo. Igrajo že dolgo časa skupaj, to se pozna v njihovi igri. Pozimi so se dobro okrepili, dva nekdanja reprezentanta sta dala še dodatno kakovost ekipi. Mislim pa, da moramo najprej gledati nase in na svojo igro. Če bomo upoštevali vse zamisli našega trenerja, se nimamo česa bati in bo Mariboru zelo težko v nedeljo," meni Mitrović, ki bo skupaj s soigralci skušal izpolniti želje kluba in priti na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja.

Ostali klubi prvenstvo nadaljujejo teden dni kasneje

Z izjemo Olimpije in Maribora bodo sicer klubi pomlad začeli 8. in 9. marca, ko bodo na sporedu tekme 21. kroga, in sicer Gorica - Domžale, Maribor - Luka Koper, Celje - Rudar, Triglav - Zavrč in Olimpija - Krka.

Zavrč precej prevetril zasedbo

Po jesenskem delu so na drugem mestu, z zgolj dvema točkama zaostanka, Koprčani, ki bodo po novem lahko računali na Jako Štromajerja, Mustafo Nukića in Vasjo Simčiča. Cilj je ostati čim višje, pa čeprav v klubu poudarjajo, da jih čaka veliko dela, saj so ekipe precej izenačene. Na tretjem mestu je presenečenje prvenstva Zavrč (tako kot Koper ima 36 točk), ki si tudi želi eno izmed mest za evropske pokale. Na ta bo spomladi startal brez Reneja Miheliča, Jožeta Benka, Leona Sreša, Nina Kouterja in Roka Roja, pomagali pa mu bodo novinci Dominik Božak, Karlo Težak, Matija Smrekar in Arpad Vaš.

Točko manj od Kopra in Zavrča je zbrala mednarodno pisana Gorica, ki bo tudi ambiciozno začela drugi del prvenstva. Kup nogometašev, ki jih je tudi za spomladanski del v Novo Gorico poslala Parma (jedro ekipe je ostalo podobno kot jeseni), podpira besede predsednika modro-belih Roberta Vrtovca, da s širokim in dovolj kakovostnim kadrom lahko uresničijo cilj, torej igranje v Evropi. Blizu je tudi še velenjski Rudar, ki si želi ostati v boju za visoka mesta, po novem mu bodo pomagali Nikola Tolimir, Milan Kocić in Nejc Plesec, ne bo pa več, denimo, Elvisa Bratanovića.

Domžale napadajo iz ozadja, kdo pa bo izpadel?

Domžale na sedmem mestu prav tako računajo na napad iz ozadja, Saša Aleksander Živec, Kenan Horić in Aladin Šišić so okrepili vrsto Luke Elsnerja in upajo, da bodo tudi oni pripomogli k želenemu vzponu po lestvici. Celjani so v malce drugačnem položaju, nekako so varno na osmem mestu, želijo pa bolj v sredino, verjamejo, da jim bo z novinci Amirjem Bilalijem, Bobanom Vasovom, Nicolasom Antoinom Rajselom, Danijelom Miškićem in Alenom Plojem to tudi uspelo.

Na zadnjih dveh mestih sta Krka in Triglav in vse kaže, da bosta prav ti moštvi kandidata za izpad iz lige. Krka je v 20 tekmah zbrala 15 točk, Triglav zgolj 13. Novomeščani so bili pozimi aktivni z veliko prihodi in tudi odhodi igralcev, želja pa je osmo mesto. Kranjčani si želijo vsaj deveto mesto, upajo, da bodo odhode Nukića in družbe nadomestili Viktor Šlijeg, Saša Marinković, Matej in Aleš Poplatnik ter Rok Brajič.