Slovensko nogometno pomlad je odprl večni derbi, eden izmed štirih (vključno s polfinalom pokala), ki si bodo sledili do 2. aprila. Državni prvaki iz Maribora so v Stožicah upravičili vlogo favorita in v zaostali tekmi prišli do novih treh točk za 13. zmago, s katero so se utrdili na prvem mestu prvenstvene lestvice.

Derbi v prvem polčasu ni navdušil, so pa Štajerci eno redkih priložnosti izkoristili za vodstvo, ki so ga v drugem polčasu še oplemenitili. Kot je pa, na žalost, že v navadi, ni šlo brez incidentov, navijači domačih, ti so doživeli deseti poraz in ostajajo na šestem mestu, Green Dragons, so s pirotehniko in tudi rasističnimi vzkliki poskrbeli za nekaj prekinitev dvoboja.

Plaz pirotehničnih sredstev prekinil srečanje

Po relativno mirnem uvodu tega, v katerem je bila za odtenek boljša Olimpija, je bilo v 22. minuti bolj vroče. Najprej je poškodovanega Andraža Šporarja zamenjal Dejan Djermanović, zatem pa se je s tribune, kjer so bili domači navijači Green Dragons, usul plaz pirotehničnih sredstev, zaradi česar je bila tekma prekinjena.

Mariborčane v vodstvo popeljal Bohar, žvižgi Vršiču

Po štirih minutah se je tekma nadaljevala, pravih priložnosti pa si ekipi še naprej nista priigrali. V 35. minuti so gosti povedli iz svoje prve prave priložnosti. Po slabem izbijanju Matica Finka je do žoge prišel Jean-Philippe Mendy, prodrl v kazenski prostor in podal v sredino, kamor je stekel Damjan Bohar in s strelom po tleh iz bližine zadel za 1:0.

V 37. minuti so imeli gosti po dobrem preigravanju Mendyja novo priložnost, po strelu Dareta Vršiča, ki so ga kot nekdanjega igralca Olimpije pričakali žvižgi, pa je bil na mestu Aleksander Šeliga.

Fajić povišal prednost Maribora, navijači tekmo znova prekinili

V uvodu drugega dela so imeli domači prvi priložnost, a je Gabriel Eteme slabo streljal, tako da Jasmin Handanović ni imel težkega dela. V 49. minuti je na drugi strani le zunanji del mreže zadel Nusmir Fajić.

V 55. minuti so sledili novi incidenti s strani Green Dragons, eden navijačev je stekel na igrišče, kar je spet pospremilo tudi nekaj pirotehnike. Še nekaj ponavljajočih izpadov in neprestano metanje pirotehničnih sredstev pa je sodnika Damirja Skomino prisililo v novo prekinitev tekme. Igralci so odšli v slačilnice, po nekaj minutah pa se le vrnili na igrišče.

V 71. minuti je prvi nevarnejši strel po prekinitvi od daleč sprožil Martin Milec, a meril malce premalo natančno. V 75. minut je na drugi strani prosti strel z več kot 25 metrov izvedel Matija Škarabot, ki pa ni povzročil preveč dela Handanoviću.

Že v naslednjem napadu so gosti podvojili prednost, ko je po podaji Vršiča z leve strani Fajić z glavo zadel za 2:0. Ob koncu rednega dela se je ob izbijanju mariborske obrambe zatresla vratnica, a ostalo je pri zasluženem vodstvu.

Tretji zadetek v mreži Olimpije in še tretja prekinitev

Končni izid je v dolgem, desetminutnem sodniškem dodatku, postavil Mendy iz bližine. Za nameček incidentni tekmi je sodnik sicer vmes za pet minut spet prekinil tekmo, takrat zaradi rasističnih izpadov skupine Green Dragons.