31-letni Defoe je v zadnjem času pri Tottenhamu izpadel iz boja za mesto v začetni enajsterici, kjer prednost pred njim dobiva Roberto Soldado in v zadnjem času tudi Emmanuel Adebayor, zato se je angleški reprezentant odločil, da zamenja klubsko sredino, saj bi rad ostal v igri za odhod na junijsko svetovno prvenstvo.

Defoe bo zaradi kasnejšega začetka sezone v ZDA pri londonskem klubu ostal vse do 28. februarja, nato pa se bo odpravil čez Atlantik v Kanado. Toronto bo zanj Tottenhamu plačal 6 milijonov funtov (približno 7,25 milijona evrov) odškodnine, kar je rekordna odškodnina za ameriško ligo MLS.

»Vsi veste, koliko mi ta klub (Tottenham, op. p.) pomeni. Do zadnje brce bom dal vse od sebe in za soigralce in navijače pustil srce na igrišču. Tu sem preživel resnično fantastično obdobje, navijači pa so bili do mene vedno izjemni. Sem pa zelo vesel, da sem sedaj dobil priložnost, da z družino okusim igranje v tujini, hkrati pa ne dvomim, da se bom v prihodnjih letih večkrat vrnil sem kot navijač Tottenhama,« je ob potrditvi odhoda povedal Defoe, ki bo s Torontom podpisal pogodbo do leta 2017.

Defoe je za Tottenham igral od sezone 2003/04, vmes pa je bil dve leti član Portsmoutha. Za Londončane je dosegel več kot 140 golov.