Španski klubi so bili do konca sezone aktivni v evropskih pokalih, le nekaj tednov kasneje se je začelo svetovno prvenstvo. Lahko se igralec motivira, ampak telo in glava v povezavi s podzavestno utrujenostjo naredita svoje. Po imenih je Čile manj kakovostna ekipa, a na igrišču so Španci zamujali v dvobojih, Čilenci pa so bili agresivni. Fizično so neverjetno pripravljeni, redko je mogoče videti izjemno energijo njihovega selektorja, ki je bil v akciji povsem do konca, čeprav je bila tekma odločena že prej.

Ekipno so me Čilenci prepričali do te mere, da menim, da lahko mešajo štrene vsem najboljšim ob pogoju, da bodo zadržali to izjemno agresijo, medtem ko znajo vse. So kot mala Barcelona, majhni in hitri, pa še dobrega vratarja imajo. Vprašanje je morda le, ali bodo ranljivi ob prekinitvah. Do zdaj to ni bilo vidno. Kot ekipa so naredili daleč največji vtis name. So nekaj novega, agresivnega, hitrega, svežega. Enostavno tekmeca prisilijo v napako, potem pa hitro izpeljejo popoln protinapad. V tem pogledu lahko potegnemo manjšo vzporednica z Atleticom iz Madrida. V Evropi smo doslej poznali nekaj izvrstnih Čilencev, kot so Isla, Vidal in Alexis, nismo pa vedeli, da imajo dvanajst tako vrhunskih igralcev.

Odmeva tudi visoka zmaga Hrvaške nad Kamerunom, ki ima precejšnje probleme. A še vedno pravim, da bodo Hrvati težko premagali Mehiko. Ta je proti Braziliji pokazala veliko. So manj agresivni kot Čile, a imajo nekaj igralcev najvišje kakovosti. Hrvati imajo kakovost, a tekma s Kamerunom ni pokazala realnega stanja pred dvobojem z Mehiko.

Hrvati bodo imeli problem, ko bodo morali napadati proti vrhunskim reprezentancam. Branilci Ćorluka, Lovren, Srna in Pranjić so dobri nogometaši, s so prepočasni. To pomeni, da imajo lahko težave, ko morajo braniti protinapade. Proti Mehiki, ki ji zadostuje remi, pa se jim obeta ravno takšna situacija. Dokler hrvaški branilci stojijo skupaj na manjšem prostoru, je vse v redu. Težava nastane, ko se tekmecu odpre več prostora. Hrvatom bi ogromno pomenilo, če bi povedli, kajti potem bi lahko igrali zgoščeno v zvezni liniji, ki pomaga obrambi. Če se morajo povsem odpreti, vezisti stojijo višje na igrišču, zato se ne ravno hitra obramba znajde na prepihu. Na strani Mehike bodo navijači in morda tudi kakšen višji interes. Mehiki dajem manjšo prednost, predvsem zato, ker jim zadostuje remi.

Sašo Udovič je nekdanji nogometaš in član zlate slovenske reprezentance.