Božja roka je udarila znova, a tokrat ne z zgornjo, temveč s spodnjo okončino. Njeno moč je na svojem kolenu in mednožju občutil fotograf, ki je hotel nekajkrat pritisniti na sprožilec, ko je bil Maradona pred očetovo hišo v Buenos Airesu. Najboljši nogometaš 20. stoletja, Argentinec Diego Maradona, se je tako znova znašel na naslovnicah, kjer kraljuje že tri desetletja. Pogosto zaradi škandalov, v katere je (bil) vpleten. Čeprav ima že 52 let, mu energije ne zmanjka, tudi zavoljo manjšega želodca, ki mu po operaciji ne dovoljuje, da bi se preveč zredil, pa tudi stanje na njegovem bančnem računu je občutno bolj pozitivno, odkar je podpisal donosno, večmilijonsko pogodbo z dubajskim Al Waslom, a so ga lani odpustili. Z leti je postal vsaj toliko pametnejši, da milijonov ne porabi za kokain, kot jih je večji del nogometne kariere.

V družini s šestimi otroki se je rodil kot prvi deček, oba starša pa sta bila nezakonska otroka. Vnaprej je bil obsojen na revno življenje in životarjenje, a je vmes posegel bog, ki mu je dal nogometne veščine. Ko je njegove vragolije, pa čeprav je imel vsega deset let, na treningu opazil lovec na talente, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo zvezda zasijala v polnem sijaju. Ni bil še polnoleten, ko so zanj ponujali za tiste čase astronomskih milijon ameriških dolarjev, pri 19 letih pa je že bil na letalu za Barcelono, Katalonci so zanj plačali rekordnih 7,6 milijona dolarjev.

Nova ljubezen – kokain

Seveda se jim je oddolžil s tem, kar je znal najbolje, zabijanjem golov (na 58 tekmah je mrežo zatresel 38-krat), hepatitis in zlomljeni gleženj pa sta bila obrobnega pomena v primerjavi s težavo ali bolje njegovo novo ljubeznijo – kokainom. Ko je namreč dve leti kasneje znova za rekordnih 10,5 milijona prestopil v Napoli, je bila zasvojenost z belim prahom popolna, denarne kazni zaradi zamujanja na treninge in tekme – izgovor je bil vedno enak, stres – pa odgovorni v klubu niso nadgradili v še kaj več, saj je bil mali-veliki mož (v višino meri le 1,65 metra) vzrok, da so Sicilijanci dvakrat slavili naslov državnega prvaka in si celo podredili Evropo v pokalu Uefa. Kot da to ni bilo dovolj, je izbruhnil še škandal z njegovim nezakonskim sinom – vedno je trdil, da je ženi Claudii zvest, zavrnil je test DNK, sina Diega pa je prvič videl šele, ko je dopolnil 17 let – začeli so ga povezovati z mafijo camorro, na svetovnem prvenstvu leta 1986 pa je razjezil še Angleže, ko jih je v četrtfinalu razorožil z dvema goloma. Zaradi prvega, doseženega z roko, se ga je oprijel naziv Božja roka, drugega pa so razglasili za najboljšega vseh časov, ko je preigral pet angleških nogometašev in še vratarja povrh. In se tako maščeval za poraz v falklandski vojni. »Pred tekmo smo si rekli, da nogomet nima povezave z vojno. Toda vedeli smo, da je umrlo veliko argentinskih otrok. To je bilo moje maščevanje, z roko sem igral namenoma,« je priznal leta 2005 v televizijski oddaji. Na priznanje pa se je odzval reprezentant Anglije Terry Butcher, ki je dejal: »Če bi po tekmi z Maradono zamenjala majici, res ne vem, kaj bi naredil z njo. Še za pranje avta ni dovolj dobra, tako še vedno čutim njegovo namerno potezo.«

»Idiot je vzel napačno tableto«

Zaradi občutnega pridobivanja kilogramov je kmalu postal neprepoznaven, le sreči pa se lahko zahvali, da je kljub večkratnemu predoziranju s kokainom še vedno živ, a je bil z živci, potem ko so ga dvakrat po pozitivnem dopinškem testu kaznovali s 15-mesečno prepovedjo igranja nogometa, povsem na koncu, novinarji pa so izkusili njegov bes, ko je nanje streljal z zračno puško. 30. oktobra 1997 je v solzah za argentinski radio dejal: »Nogometaš v meni je prišel na konec poti. Jutri bo najtežji in najbolj žalosten dan v mojem življenju.« Nato se je zresnil in odpotoval na zdravljenje na Kubo ter postal velik prijatelj voditeljev Fidela Castra in Huga Chaveza. »Sem chavista. Vse, kar naredita Fidel in Hugo, je najbolje in jima zvesto sledim, vse, kar prihaja iz ZDA, pa sovražim,« je glasno govoril o svojem (novem) političnem razmišljanju, ki ga je podkrepil, ko si je dal na levo nogo tetovirati podobo tedanjega kubanskega voditelja.

Poln moči in dobre volje – ljubica, s katero sta se sicer že razšla, mu je nedavno rodila njegovega petega otroka, hčerka Gianinna pa je zanimanje za nogomet potrdila, ko je hodila z zvezdnikom Manchester Cityja Sergiem Aguerom – pa je ostal zvest samemu sebi, ko se je zapletel v konflikt še z legendarnim Pelejem, s katerim se nikoli nista marala. Ko je Brazilec dejal, da je njegov rojak Neymar popolnejši nogometaš od Argentinca Messija, se je Maradona hitro oglasil: »Očitno je idiot vzel napačno tableto, namesto večerne jutranjo, zato se je zmedel in ne ve, kaj govori. V prihodnje priporočam, da pred podobnimi izjavami raje obišče zdravnika.« Da mu ne bo dolgčas, pa na pekinškem sodišču toži dve spletni podjetji, ki naj bi ukradli njegovo ime in fotografijo, ne da bi ga vprašali za dovoljenje. Če bo prejel zahtevanih 3,2 milijona dolarjev, bo njegov nasmeh še bolj prešeren.