Gvineja in Mali sta vse tri tekme v skupini D odigrala 1:1, tako da sta si na lestvici za Slonokoščeno obalo in pred Kamerunom delila drugo mesto. Ker ju ni ločeval noben kriterij, je odločal žreb, ki se je zgodil danes ob 16. uri po lokalnem času, več sreče pa je imela Gvineja, ki se bo v četrtfinalu v nedeljo pomerila z zmagovalko skupine C, Gano.

Žreb se vsem udeleženim zdi napačna rešitev

Pred žrebom sta se selektorja Gvineje in Malija strinjala, da to ni primerna rešitev in da bi morali najti boljšo oziroma bolj pošteno.

»Moramo najti bolj športno rešitev, bolj pošteno. To ni v skladu s športnim duhom,« je dejal selektor Malija Henri Kasperczak, njegov kolega na klopi Gvineje Michel Dussuyer pa je dodal: »Mali si ne zasluži, da bi na ta način izpadel iz tekmovanja, tako kot si tudi mi ne.«

Zvezdnik Gvineje Ibrahima Traore je medtem predlagal, da bi tudi v takšnem primeru odločale enajstmetrovke po sredini tekmi obeh ekip. »Žreb ni pošten do obeh reprezentant. Jaz ne postavljam pravil, toda v takšnem primeru bi lahko odigrali še podaljšek ali pa streljali enajstmetrovke. Moštvo, ki si bilj zasluži napredovanje, bi to doseglo na igrišču.«

Italijani leta 1968 s kovancem v polfinalu izločili Ruse

Nazadnje, ko je bilo katero moštvo z velikega tekmovanja izločeno na ta način, se je zgodilo leta 1988, prav tako na afriškem prvenstvu, ko je žreb domov poslal reprezentanco Slonokoščene obale, napredovala pa je Alžirija. Še pred tem pa je žreb nazadnje odločal daljnega leta 1968, ko je Italija na domačem evropskem prvenstvu v polfinalu na ta način izločila Rusijo, šele leta 1970 pa so nato v izločilnih bojih velikih tekmovanj v primeru remija po podaljšku uvedli streljanje enajstmetrovk.

Žreb je sicer zadnja možnost odločanja tudi v skupinskem delu svetovnega in evropskega prvenstva, če imata dve ekipi identično število točk in razliko v zadetkih ter neodločen izid med seboj.