Še dan loči slovensko nogometno reprezentanco od kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo proti Islandiji, ki bi bila lahko smerokaz, kam bo selektor Srečko Katanec usmeril moči v prihodnji sezoni – v boj za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji ali v gradnjo ekipe za evropsko prvenstvo v Franciji. Vsi, ki jim je v Sloveniji pri srcu nogomet, si želijo, da bi se uresničil prvi scenarij, kajti to bi pomenilo, da bi Slovenija jutri premagala Islandijo.

Pred dvobojem ima Katanec težave zaradi poškodbe Valterja Birse, ki tudi včeraj, ko so opravili en trening, ni treniral. Dan je preživel na terapijah, ki so gležnju pomagale do boljšega stanja, a če bo proti Islandiji lahko igral, še ni mogoče soditi. Birsov gleženj jo je skupil po dvoboju s kapetanom Boštjanom Cesarjem, ki mu ob poškodbi soigralca ni bilo lahko pri srcu. »Mogoče je bil ta start na Birso nepotreben. A gremo naprej,« je Cesar dejal pred včerajšnjim treningom. Po svoji nepopustljivosti in ostrini je znan. »Verjamem, da bodo tudi Islandci okusili to ostrino,« je dodal kapetan, ki ne bi imel nič proti, če se Islandci ne bodo le branili, ampak tudi napadli, kot je mogoče slišati. »Bolje je, če se ne bodo le branili. Imeli smo težave, ko so se reprezentance zaprle v bunker, kajti to nam ne odgovarja. Moramo se osredotočiti na našo igro. Narediti čim manj napak in doseči gol,« je dodal Cesar, ki bi v slovensko igro najraje prezrcalil nekatere elemente iz časov, ko so se slovenski nogometaši pod vodstvom Matjaža Keka uvrstili na svetovno prvenstvo. »Moramo biti agresivni, kot smo bili pred dvema, tremi leti. To je treba spraviti na višjo raven, kajti na zadnjih tekmah smo dobivali preveč golov. Vsi – napadalci, vezisti in branilci moramo garati, ko se bomo branili. V agresivnosti moramo prekositi Islandce.«

Cesar si se je skupaj s soigralci včeraj prvič nekoliko bolj podrobno posvetil tekmecem. Nogometaši so si ogledali posnetek, na katerem so razbrali, da gostje s severnega otoka ne ustrezajo povsem nogometnim stereotipom, ki pravijo, da reprezentance s tistega dela sveta premorejo veliko telesne moči in precej manj (zlobneži pravijo, da nič) tehničnega znanja. O tem, kaj je videl, se je razgovoril Cesarjev soigralec iz Chieva Bojan Jokić. »Zelo so nevarni iz prekinitev, napad imajo močnejši od obrambe. Na začetku tekme bodo izvajali pritisk. To je potrebno zdržati, spustiti žogo na tla in igrati naš nogomet. Pričakujem veliko dvobojev in skokov. Moramo si upati igrati po tleh, umiriti žogo in vse se bo dobro izteklo,« je dejal vedno dobrovoljni Gorenjec, ki pa je bil nekoliko slabše volje proti koncu včerajšnjega treninga. Tedaj je začutil bolečino v zadnji stegenski mišici in predčasno končal vadbo, a naj ne bi bilo nič hujšega.

Ker je Katanec v nasprotju s svojim predhodnikom Slavišo Stojanovićem javnosti odprl vrata reprezentance, treningi niso več zaprti. Na včerajšnjem, ko je bila reprezentanca prvič v popolni zasedbi z izjemo poškodovanega Birse, je bilo že mogoče videti, kam merijo Katančeve taktične zamisli, a je neznank še kar precej, saj je preizkušal več različnih kombinacij. Večji del treninga so igrali na dva gola, rumeni, ki naj bi bili rezervisti, proti modrim, ki naj bi bili prvokategorniki, izid pa je bil 1:1 (strelca sta bila Dedić za rumene in Ljubijankić za modre). Glavno vprašanjem je, ali bo Slovenija igrala s štirimi ali tremi branilci. Vadili so obe različici, in sicer tri postavitve: 4-3-3, 4-4-2 in 3-5-2, kakor so igrali tudi na tekmi z Bosno in Hercegovino. Iz tekme med rumenimi in modrimi, ki jo je Katanec večkrat premešal, je bilo mogoče razbrati, da bi utegnila Milivoje Novaković (težave z zobmi ga pri treningu niso ovirale) in Zlatan Ljubijankić (lahko igra tako v sredini napada kot na krilu) enako kot v klubu sodelovati tudi v prvi postavi reprezentance. V osrčju zvezne vrste so najdlje igrali Jasmin Kurtić, Rene Krhin in Aleksander Radosavljević, v sredini obrambe Boštjan Cesar in Branko Ilić (ko so bili v zadnji vrsti trije, se jima je pridružil Dominic Maroh), v sistemu 4-3-3 je bil v ofenzivnem delu moštva tudi Dejan Lazarević, medtem ko sta Mišo Brečko in Jokić nezamenljiva na obeh bočnih položajih. Ob tem je vprašanje, ali bo mesto v začetni enajsterici dobil Tim Matavž, strelec dveh od treh golov Slovenije v teh kvalifikacijah, ki je nekaj časa igral na Novakovičevem mestu.