O dosedanjem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvu, ko je Slovenija osvojila šest točk.

Pred začetkom kvalifikacij sem dejal, da bo super izkupiček, če bomo imeli po štirih tekmah šest točk. Kakšna je igra, je drugo področje. Imamo vsebinske probleme in menjavo generacij. Ljudje v Sloveniji imajo radi nogomet. Po tekmi z Anglijo je bilo lepo videti poln stadion v Stožicah proti Kolumbiji in vzdušje je bilo kljub porazu dobro. To je bistvo nogometa in za to se živi. Takšna stvar mi naredi srce polno.

O tem, kaj manjka slovenski reprezentanci.

Nekatere odlike. Nimamo določenih tipov igralcev, ki so ključni v današnjem nogometu. Imamo željo in voljo za napredek. Vsaj glede fizične pripravljenosti morajo biti vsi na taki ravni, da smo lahko konkurenčni. Pri nekaterih je bil v zadnjem letu očiten padec na področju fizične pripravljenosti. Do marca imajo čas, da jo popravijo, sicer ne bodo več člani reprezentance. Nihče še ni odpisan, govorim pa le o fizični pripravljenosti. Ne želim si uvrstitve na evropsko prvenstvo, če tam ne bomo tekmovalno enakovredni. Če nimamo kakovostnih bočnih igralcev, ki so sposobni v dvoboju ena na ena preigrati tekmeca, nam ne more pomagati niti borbenost. Slovenija takšnih igralcev nima. Imamo kombinacijo starejših in mlajših, a potreben je čas, da pride do povezane kemije. V nogometu se stvari lahko spremenijo že v enem tednu z eno poškodbo. Na vsaki tekmi želimo zmagati, nismo pa tako dobri, da bi se lahko metali v isti koš s Švico in Anglijo, imeli bomo velike težave na tekmah doma z Estonijo in Litvi, pa tudi San Marina ne smeš podcenjevati.

O tem, kaj ga moti v poročanju medijev.

Tudi novinarji boste morali enkrat povedati, kaj hočete. Enkrat hočete točke, drugič točke in umetniški vtis, tretjič morda še glasbeno željo. Novinarji imate takšno moč, da proti vam nimam niti 0,01 odstotka možnosti. S svojim razmišljanjem ne bom spremenil nič, vi lahko napišete, kar koli želite, torej tudi neresnice in laži. S tem o ljudeh ustvarjate takšno ali drugačno sliko. Nekateri med vami ustvarjajo takšno resnico, ki ustreza nekomu drugemu.

O tem, da nekateri še vedno pogrevajo spor med njim in Zahovićem leta 2002 v Južni Koreji.

Očitno nekateri še niso preboleli tistega, kar se je dogajalo v preteklosti. V dveh letih, odkar sem se vrnil, niti z eno besedo nisem omenil dogodkov pred 12 leti. Nogomet ne sme trpeti na račun tistega, kar se je zgodilo včeraj. Mene in mojih otrok niti ne zanima več, kdo je osvobodil Jugoslavijo ali Slovenijo, partizani ali kdo drug. Želim si, da imate enake kriterije za vse.

O tem, ali ima konkretne dokaze o pritiskih Maribora.

Menedžer Ružnić je pljuval po selektorju, kot da je zadnja ovca na svetu. Če je Ružnić nastavljen prek Zahovića, Pavlina ali nekoga tretjega in so v preteklosti morda vplivali na reprezentanco, bodite pametni vsaj novinarji. Očitno so bili vajeni drugačnih standardov. Ružnić napade selektorja, veste pa, kakšna je njegova povezava z Mariborom, ima neposredno linijo z nekaterimi mediji, katerim reče, naj pljuvajo po selektorju. Dajte mi razložiti, kako lahko menedžer pokliče določen medij.

O tem, ali je Zlatko Zahović tisti, ki deluje proti selektorju prek medijev.

O tem ne bi več polemiziral. Žal mi je, da se takrat, ko grem na tekmo v Maribor, z nekaterimi svojimi nekdanjimi soigralci ne smem več niti pogovarjati, ker imajo ti ljudje nato težave. Imam svoj pogled. Tudi nekateri ljudje v Mariboru imajo drugačen pogled in ne govorijo, da je vse to čudo božje glede igre. Če imajo drugačen pogled, so šikanirani in nastane problem.

O tem, kakšna je resnica v govoricah, da je bil kandidat za pomočnika trenerju Manciniju v Interju.

Če so me omenjali, bi bil izredno počaščen. Bil sem na tekmi Milan – Inter in po njej sem šel pozdravit dolgoletnega soigralca v Sampdorii ter ga vprašat, kaj se dogaja z Renejem Krhinom. V kratkem pogovoru mi Mancini ni mogel povedati nič konkretnega, ker je šele dobro prišel v klub. Nikogar ne zanima vsebina, kaj se dogaja z reprezentanco, Krhinom, Lazarevićem, Vučkićem... Želel bi gledati tekme, tudi Krhina, ki bi se moral razvijati v pravi smeri, a že leto dni ne igra nogometa. Tudi Lazarević ne igra že leto dni.