V finalu bodo Nemci favoriti, a jim ne bo lahko. Prepričan sem, da bo Sabella postavil taktiko, ki Nemčiji ne ustreza. Nemci niso mojstri taktičnih iger, se ne zapirajo in tudi tokrat bodo igrali svoj značilen nogomet. Pri Argentini bo ogromno odvisno od Mascherana, obrambe in zvezne linije. Tu se bo videlo, ali bo imel Lionel Messi priložnost. Prav gotovo bo imel več prostora kot proti Nizozemski. S tega vidika bo gavčem lažje. Proti Nizozemski so bili favoriti, morali so voditi igro, zdaj so vloge obrnjene, Argentini pa delnice rastejo, še posebno če bo pripravljen za igro di Maria. Potem bi imeli dva igralca, ki lahko preigravata ena na ena. Če Messi dobi to tekmo in še posebno če bo k zmagi prispeval levji delež, bo kljub svoji mladosti stopil ob bok Diegu Maradoni, medtem ko drugo mesto za kaj takega ni dovolj.

Za profil ekipe, kakršnega ima Argentina, se zdi Sabella idealen selektor. Ni agresiven, ampak umirjen, pravijo, da je celo lenoben, kar ekipi, ki ji ne manjka velikih egov, dobro dene. Naredil je glavno in zelo pogumno potezo pred svetovnim prvenstvom, ko v ekipo ni vpoklical Carlosa Teveza. Na tak način je otrdil ekipo in tudi svojo vlogo. S to potezo si je avtomatično pridobil naklonjenost igralcev, kot so Lavezzi, Agüero, di Maria, pogladil je njihov ego in jim dal nekakšno zaupnico. Enega igralca je žrtvoval v dobro ekipe Če želiš, da ti take poteze uspejo, moraš znati predvideti, kaj bo prinesla prihodnost in zelo dobro poznati psiho nogometašev. Vse to mu je očitno dobro uspelo, kajti vidi se, da so nogometaši složni.

Nemci so zelo močni, igrajo lahkotno, kajti imajo kakovost. Argentina je edina reprezentanca, ki ob pravih okoliščinah s svojo neugodno igro lahko elf premaga. Če Messi dobi v pravem trenutku žogo, pa tudi Nemci nimajo orožja proti njemu. Odvijala se bo velika bitka med selektorjema Löwom in Sabello. Löw verjetno ne bo veliko spreminjal. Nemčija v svojem genskem zapisu nima branjenja in čakanja, Argentina to ima. Umetniški vtis ne bo veljal nič. Nemci bodo napadali, Argentinci bodo čakali na protinapad in polprotinapad, z Messijem in di Mario pa so v tem elementu najboljši na svetu. Za Messija bo to prva zaključna žoga, da se že pri 27 letih postavi ob bok Diegu Maradoni. Zdaj je čas, da pokaže svojo genialnost.

Sašo Udovič je nekdanji nogometaš in član zlate slovenske reprezentance.