Tri kroge pred koncem druge najmočnejše angleške lige, imenovane championship, je že znano, da si je najmanj drugo mesto in s tem napredovanje v premier ligo zagotovil Cardiff, ki ima po včerajšnjem remiju s Charltonom (0:0) pred tretjim Watfordom neulovljivih 13 točk. Dobro kaže tudi moštvu nekdanjega slovenskega reprezentančnega kapetana Roberta Korena Hull Cityju, ki Watfordu beži za 6 točk.

V Cardiffu je včeraj po koncu tekme zavladalo veliko veselje in evforija, saj si je klub več kot 50 let prizadeval priti nazaj med premierligaše. Njihov uspeh je še večji, če dodamo, da je Cardiff pred zgolj 12 leti igral v četrti angleški ligi, zadnja leta pa se bori tudi s hudimi finančnimi težavami, njegov dolg pa znaša kar 83 milijonov funtov (97 milijonov evrov). Ob uvrstitvi v premier ligo jih čaka velika denarna nagrada (100 milijonov funtov), ki bo klubu pomagala iz krize.

Cardiff je v zadnjih treh letih vselej neuspešno napadal povratek v premier ligo, ko je vsakič izpadel v končnici za napredovanje. Boleči porazi ob koncu sezon so pustili še toliko večje bolečine navijačem, ti pa so zato toliko bolj srečni včeraj po koncu tekme vdrli na igrišče in slavili uspešno sezono. Veselo je bilo tudi v slačilnici.

»Prebivalci Cardiffa so si to res zaslužili. Ves čas so podpirali mene in moje moštvo, zato sem presrečen za njih. Tudi druga angleška liga postaja vse boljša, zato sem zelo vesel, da nam je uspelo napredovati,« je dejal trener Cardiffa Malky Mackay.

Nič manj srečen ni bil kapetan moštva Mark Hudson: »Bili so trenutki, ko smo se vsi pogledali v oči in takoj vedeli, kako zelo si želimo tega napredovanja. Tudi navijači so dolgo čakali na ta dan, zato sem zelo vesel za vsakega, ki mu je Cardiff City pri srcu. V zadnjih letih se je dogajalo veliko stvari, zato je naš uspeh res velik.«

Vidno ganjen je bil po uspehu tudi Craig Bellamy, verjetno najbolj znano ime v valižanski zasedbi. »Za nami je težka sezona, vse težje pa je tudi tekmovanje v championshipu. Da smo v tej konkurenci uspeli osvojiti eno od prvih dveh mest, je velik uspeh. Po koncu tekme sem jokal, saj je bilo leto res zelo naporno, sedaj pa je toliko lepše ta uspeh deliti z vsemi temi ljudmi, med katerimi sta tudi moj oče in sin. Kaj lepšega bom težko doživel, zato sem si želel občutke za vedno vtisniti v spomin in ob tem uživati v vsaki sekundi. Odhajamo v premier ligo. To bo za ta klub in to mesto pomenilo nekaj fenomenalnega. Sem zelo počaščen, da sem lahko kot igralec sodeloval pri tem uspehu, ki ga ne bom nikoli pozabil,« je po tekmi povedal Bellamy, ki še ne ve, če bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Cardiffa.