V finalu pokala se bo Athletic 30. maja pomeril z Barcelono, ki si je pot do tja v večini tlakovala že na prvi polfinalni tekmi, ko je doma s 3:1 premagala Villarreal. Varovanci Luisa Enriqueja so se nato tudi na povratni tekmi resno lotili dela in z identičnim izidom tudi na Madrigalu potopili rumeno podmornico.

Enrique kljub prednosti dveh golov s prve polfinalne tekme včeraj ni želel ničesar tvegati, zato je od prve minute na igrišče poslal močno zasedbo z zvezdniškim napadalnim triom na čelu. Tega verjetno ni obžaloval, saj je že v 3. minuti po lepi podaji Lea Messija zadel Neymar in vseh dvomov o uvrstitvi Barce v finale je bilo praktično konec. Domači so sicer v 39. minuti uspeli izenačiti, 1:1 je bil tudi izid prvega polčasa, a na preobrat Villarreala vendarle ni kazalo. Ko je v 65. minuti rdeči karton dobil domači vezist Pina, pa so se vrata finala Kataloncem dokončno odprla. V zaključku tekme so nato gostje potrdili vlogo favorita in prišli do nove zmage, zadela sta Luis Suarez in še enkrat Neymar. Barce je s skupnim izidom 6:2 torej odpihnila Villarreal in napovedala, da bo tudi v finalu težko ustavljiva.

Njen nasprotnik bo Athletic, s katerim se je v pokalnem finalu nazadnje srečala leta 2012 (Barca je slavila s 3:0), Baski pa so se morali za finale precej bolj potruditi. Predvsem so razočarali na prvi tekmi, ko si na svojem igrišču niso uspeli priigrati prednosti, saj je bil izid 1:1, zato je pred včerajšnjo povratno tekmo za favorita veljal Espanyol in napovedoval se je katalonski finale dveh moštev iz Barcelone. A to je bil račun brez krčmarja.

Da sta Espanyol in Athletic zelo izenačena, poleg remija na prvi tekmi zgovorno kaže tudi pogled na prvenstveno lestvico, kjer sta soseda na 9. in 10. mestu. In tudi včeraj sta odigrala izenačeno tekmo, ki pa so jo po zaslugi boljše učinkovitosti dobili gostje. Athletic je povedel že v 13. minuti z golom Aritza Anduriza z roba kazenskega prostora in že takrat napovedal, da se ne misli odpovedati novemu pokalnemu finalu, kjer je igral že 36-krat, 23-krat pa je bil tudi prvak. Ko je nato v 42. minuti po podaji iz kota z glavo za 2:0 zadel Xabier Etxeita, se je tehtnica pošteno nagnila na stran gostov, ki so prednost nato v drugem delu tekme uspeli zadržati. Espanyol je imel nekaj priložnosti, zadel tudi vratnico, a je bil na koncu precej oddaljen od finala, saj bi tudi Baski kaj lahko dosegli tretji gol.

Kje se bosta Barcelona in Athletic 30. maja udarila za lovoriko, ki sta jo skupaj osvojila že 49-krat, še ni znano. Med glavnimi kandidati pa so stadioni Valencie (Mestalla) ali eden od madridskih objektov, Santiago Bernabeu oziroma Vicente Calderon.

Iniesta bi igral na stadionu Reala

»Smo zelo veseli in zadovoljni, zdaj pa se lahko osredotočimo na tekme v ostalih dveh tekmovanjih (španskem prvenstvu in ligi prvakov, op. p.). Uvrstitev v finale je nekaj, na kar si vedno lahko ponosen. Čeprav se od Barcelone vedno pričakuje, da pride v finale, je to vselej zelo težko doseči in se je treba močno potruditi, tudi v finalu pa nas zagotovo čaka težka tekma proti Athleticu. Lepo bi bilo igrati finale na Santiagu Bernabeuu, a najpomembneje je, da smo v finalu in da ga poskušamo dobiti,« je po včerajšnji tekmi dejal zvezdnik Barcelone Anders Iniesta, ki pa je imel kljub zmagi s soigralci tudi nekaj razlogov za skrb.

Barcelona bo namreč nekaj časa brez Sergia Busquetsa, ki je v trku s Pino staknil grdo poškodbo gležnja in obležal na tleh. Z igrišča so ga odnesli na nosilih, tekme pa je bilo zanj nemudoma konec.