Potem ko ste izpustili tekmo s Finsko, ste znova v reprezentanci.

Točno se zavedamo, kako težki nalogi nas čakata v petek proti Albaniji v Stožicah in prihodnji torek v Nikoziji proti Cipru. Imeli bomo rahlo prednost domačega igrišča, glede na zahteven položaj bomo morali dati maksimum že od prvega treninga naprej.

Imate sloves rešitelja reprezentance.

Tekmo s Finsko sem si ogledal, veliko nas je manjkalo, zato so dobili priložnost nekateri mlajši igralci. Avgustovski termin je neugoden, ker je sredi priprav. Ni pomemben posameznik, ampak celotna ekipa. En igralec ne more sam dobiti tekme, ampak je treba sestaviti ekipni mozaik, ker imaš s tem večje možnosti za zmago.

Kako se lotiti tekem za biti ali ne biti?

Proti Turčiji in Islandiji smo pokazali, da zmoremo, s čimer se je dvignila samozavest. Gledati moramo nase, da izboljšamo našo igro v obrambi, kar se začne že pri napadalcih pa vse do vratarja in igralcev na klopi. Pot do napredka je le skozi delo. Zame je pomembna vsaka tekma, saj sem zasebno in športno tip človeka, ki želi zmagati na vsaki tekmi. Sami odločamo o svoji usodi. Breme nujnega uspeha zame ni noben pritisk, ker sem v dosedanji karieri odigral že veliko takšnih tekem. Vsi skupaj smo v težkem položaju, iz katerega lahko pridemo le s skupnim naporom.

Ali sta v napadu lahko kompatibilna s Timom Matavžem?

O tem ne želim govoriti. Selektor ima najboljše informacije in pozna razmere v reprezentanci. Ni pomembno, kdo igra, ampak moštveni duh od prvega do zadnjega.

Ko ste bili na začetku poletja v odlični formi, ste se poškodovali.

Velika škoda. To je sestavni del nogometa. Okrevanje je bilo dolgotrajno, a zdaj sem na pravi poti, saj sem v enem tednu odigral tri tekme. Potrebujem še nekaj moči, a do petka bom pravi.

Kje je razlog, da je vaš klub Omija po sanjskem startu nanizal osem porazov?

Težko je razložiti. Nekaj stvari ni za javnost. Ob vseh težavah je bila dodatna še ta, da sva bila prav tedaj poškodovana Ljubijankić in jaz. Najin izostanek je imel negativen vpliv, ker Japonci težko prevzamejo odgovornost na svoja pleča. Ko izgubijo tekmo, si težko povrnejo samozavest. Na srečo so črni niz prekinili proti najboljši ekipi v ligi in upam, da bo šla krivulja navzgor.

Kako premagujete sedemurno časovno razliko med Slovenijo in Japonsko?

Ni lahko, a s pravim pristopom je možno premagati vse težave. Z Japonske sem letel ponoči, da sem na letalu spal in se v nedeljo doma malo spočil. Klima v Sloveniji je super, saj je na Japonskem trenutno prava savna.