V osmini finala ni več prostora za popravljanje napak, v igri na izpadanje pa so se že prvi dan predstavili domačini in eni najresnejših kandidatov za naslov Brazilci. Prireditelji prvenstva, od selecaa cela država malodane zahteva naslov svetovnih prvakov, so se pomerili s trdoživimi južnoameriškimi tekmeci iz Čila in na koncu po pravi drami po izvajanju enajstmetrovk odnesli celo kožo.

Prav na današnji dan pred štirimi leti je na SP v JAR Brazilija v osmini finala istega tekmeca premagala s 3:0, tokrat pa je bilo precej bolj napeto. Junaka sta domači zvezdnik Neymar, ki je zadel odločilni strel z bele točke, ter vratar Julio Cesar, ki je dva poskusa tekmecem ubranil. Tragična moža pa sta Čilenca Mauricio Pinilla s prečko v 120. minuti in Gonzalo Jara z vratnico v zadnji seriji enajstmetrovk.

Po veselju sledil šok

Brazilija je na začetku pritisnila. Domači zvezdniki so bili nenehno nevarni za čilskega vratarja Claudia Brava in obrambo Čila, ki pa je dolgo časa vse poskuse uspešno odbijala. V 12. minuti je po posredovanju Mauricia Isle v kazenskem prostoru padel Hulk, a je sodnik Howard Webb le odmahnil z roko.

Do pričakovanega vodstva so Brazilci prišli v 18. minuti. Po podaji s kota je žogo Silva podaljšal na drugo vratnico, tam pa jo je David Luiz s stegnom in ob delni pomoči branilca Čila Gonzala Jare spravil v mrežo. Do takrat so si Čilenci pripravili le eno polpriložnost s podajo Alexisa Sancheza v sredino kazenskega prostora.

Sledil pa je šok za domače: po slabem izvajanju stranskega outa so Brazilci izgubili žogo, v le dveh potezah je prišla do Sancheza, ki je s strani odlično meril in premagal vratarja Julia Cesarja.

Čile v drugem polčasu bolj enakovreden

Nadaljevanje v drugem delu je ponudilo povsem drugačno zgodbo. Bolj ko se je tekma razvijala, bolj enakovredni so bili Čilenci. Uspešno so razbili pritisk tekmecev, čeprav so na začetku zapretili domači po poskusu Fernandinha od daleč. V 55. minuti se je zdelo, da se je Hulk odkupil za napako ob čilskem golu, ko se je med strelce vpisal še sam, vendar je Webb zadetek razveljavil, ker je ocenil, da si je pomagal z roko.

Čile je nato prevzel pobudo na sredini igrišča, prek Arranguiza pa si je pripravil izjemno priložnost za vodstvo, toda Cesar je njegov strel s kakšnih osmih metrov mojstrsko ubranil. Brazilci so se spet prebudili v zadnjih desetih minutah, najprej je bil nevaren Neymar z glavo, potem še enkrat Hulk.

Prečka Pinille v podaljšku

Sledil je podaljšek, ki pa ni prinesel odločitve; Čile je uspešno zaprl igro in preprečil nevarnejše napade tekmecev. Brazilska nogometna pravljica bi se kaj lahko končala v 120. minuti tekme, ko so centimetri ločili Čile od zmagovitega gola, vendar je žoga po silovitem strelu Pinille zadela le prečko. Na drugi stani je nato v zadnjem napadu Ramires za las zgrešil cilj.

Sreča na strani Brazilcev

Pri strelih z bele točke so bili sprva bolj zbrani Brazilci. Cesar je ubranil prva dva poskusa Čila, potem pa so začeli grešiti tudi Brazilci, po zgrešenem strelu Hulka in golu Diaza pa je bil izid pred zadnjo serijo neodločen. Odgovornost je prevzel Neymar in zadel, na drugi strani pa je Jara žogo poslal v vratnico, svojo reprezentanco pa na trpko pot domov.

Osmina finala (po enajstmetrovkah):

Brazilija - Čile 4:3 (1:1) 

Strelca: Luiz 18.; Sanchez 32.

Enajstmetrovke (3:2):

Brazilija: Luiz (O), Willian (X), Marcelo (O), Hulk (X), Neymar (O)

Čile: Pinilla (X), Sanchez (X), Aranguiz (O), Diaz (O), Jara (X)

O - Uspešno

X - Neuspešno

       

Začetni postavi:  

Brazilija: Julio Cesar; Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo; Fernandinho (Ramires/72.), Oscar (Willian/106.), Luiz Gustavo, Hulk; Fred (Jo/64.), Neymar


Čile: Bravo; Isla, Medel (Rojas/108.), Jara, Mena; Aranguiz, Diaz, Silva, Vidal (Pinilla/87.); Sanchez, Vargas (Gutierrez/57.).   

  

Drugi podaljšek: 

Luis Felipe Scolari je v drugem podaljšku posegel še po zadnji menjavi in namesto Oscarja v igro poslal Williana, pri Čilencih pa je bil zaradi poškodbe zamenjan danes izjemno zanesljivi branilec Gary Medel. Pri Brazilcih je bilo moč videti zgolj še poskuse iz obupa, medtem ko so njihovi nasprotniki začeli vse bolj zavlačevati. A kaj kmalu bi lahko bilo vsega konec za domačine. V 120. minuti je namreč Mauricio Pinilla iz roba kazenskega prostora silovito streljal proti vratom, a je Brazilce rešila prečka. Četrtfinalista bodo tako odločile enajstmetrovke.

 

Prvi podaljšek:  

V prvem podaljšku gledalci niso imeli veliko za videti. Nevarnejši so bili sicer Brazilci, a razpoloženega Brava niso znali premagati. Zbranost izbrancev Luisa Felipeja Scolarija je vse bolj popuščala, njihovi obrazi pa so iz minuto v minuto postajali bolj zaskrbljeni.  

     

Drugi polčas:  

90' Brazilci, ki v drugem polčasu niso navdušili, so resneje zapretili šele v 81. minuti. Z glavo je streljal Neymar, njegov novi klubski soigralec Bravo pa mu je strel ubranil. Gostujoči vratar se je znova izkazal le dve minuti kasneje, potem ko je z močnim strelom poskusil Hulk. Ritem igre je v zadnjih 15 minutah sicer močno padel, kombinatorno igro pa so nadomestile dolge podaje v kazenski prostor nasprotnika. V zadnjih minutah je sledila ofenziva Čila, vendar so Brazilci vzdržali. Ker 90 minut igre ni prineslo zmagovalca, bodo četrtfinalista tako odločili podaljški ali celo enajstmetrovke.

 

75' Čilenci so po zadetku Sancheza v 64. minuti prišli do najlepše priložnosti na tekmi. Znova ga je polomila brazilska obrambna vrsta, priložnost za gol pa se je po asistenci Mauricia Isle ponudila Charlesu Aranguizu, vendar je Cesar z izvrstno parado svoje moštvo rešil pred drugim prejetim zadetkom. Igro svojih izbrancev je Luis Felipe Scolari skušal popraviti z menjavami, a poteza ni prinesla želenega rezultata.

 

60' Pričetek drugega polčasa je zaznamovala zlasti nepopustljiva igra na sredini igrišča. Gledalci so tako prvi strel proti golu videli šele v 55. minuti, ko je Hulk premagal Claudia Brava, a je angleški delilec pravice zaradi igre z roko njegov zadetek razveljavil, napadalca pa kaznoval z rumenim kartonom.

 

Prvi polčas:  

45' Prav nič ni kazalo, da bi Čile uspel izenačiti, a v 32. minuti se je zgodilo prav to. Hudo nezbranost v obrambi Brazilije je izkoristil Alexis Sanchez, ki se je po podaji Eduarda Vargasa povsem sam znašel pred Juliom Cesarjem in ga zlahka premagal. Pred koncem polčasa je sledil nov, silovit nalet Brazilije, vendar sta bila Neymar in Fred pred nasprotnikovim golom premalo zbrana, močan strel od daleč Danija Alvesa pa je Claudio Bravo ubranil.

 

30' Nadaljevanje je pripadlo domači reprezentanci, ki so vse bolj stiskali obroč okoli čilske obrambe. Slednja je pritisku podlegla v 18. minuti. Iz kota je podal Neymar, Thiago Silva je žogo podaljšal proti Davidu Luizu, ta pa je s stegnom dosegel sploh svoj prvi reprezentančni zadetek. Čilenci so se po prejetem golu pomaknili bližje nasprotnikovemu kazenskemu prostoru, vendar je čvrsta brazilska obramba svojo nalogo opravljala z odliko. 

     

15' Ekipi sta pred tekmo obljubili napadalen nogomet, a sta v uvodnih minutah postregli zgolj z nekaj grobimi prekrški. Prvi so prek Marcela v šesti minuti zapretili Brazilci, vendar je njegov strel od daleč zgrešil nasprotnikova vrata. Zelo vroče je bilo v kazenskemu prostoru Čilencev v 13. minuti, ko je Mauricio Isla spotaknil Hulka, vendar je piščalka sodnika Howarda Webba ostala nema.