Večina Brazilcev verjame v sposobnosti selektorja Luiza Felipeja Scolarija in v zvezdniško zasedbo na čelu z Neymarjem, Danijem Alvesom, Thiagom Silvo, Davidom Luizom, Hulkom in ostalimi. Enak delež vprašanih, 68 odstotkov, ki jih verjame v uspeh reprezentance, popolnoma zaupa tudi glavnemu trenerju, saj njegovo znanje označuje za odlično oziroma dobro, tako dobro še ni bil ocenjen noben selektor v primerljivih anketah, niti Scolari ne leta 2002, ko mu je zaupalo 51 odstotkov vprašanih. Takrat je sicer Brazilija osvojila svoj zadnji, peti naslov svetovnih prvakov.

Pet odstotkov vprašanih Brazilcev je prepričanih, da bo na koncu zmago slavila Nemčija za še četrto zvezdico. Takšen izid ni presenetljiv, glede na to, da v Braziliji živi močna nemška izseljenska skupnost, medtem ko je le tri odstotke vprašanih prepričanih o uspehu južnih sosedov Argentincev ter branilcev naslova Špancev.

Več kot polovica od prvenstva ne pričakuje nič dobrega za državo

Manj spodbudni pa so izidi ankete za brazilske oblastnike. V luči nezadovoljstva državljanov in stavk zaradi prekomernega trošenja, vlada naj bi presegla proračun prvenstva v višini 11 milijard evrov, je več kot 54 odstotkov vprašanih prepričanih, da prvenstvo Braziliji na splošno ne bo prineslo prav ničesar dobrega, medtem ko v pozitivne učinke mundiala verjame le 36 odstotkov vprašanih.

Izide ankete je objavil časopis Folha de Sao Paulo; raziskava je bila sicer objavljena na reprezentativnem vzorcu 4337 Brazilcev v starosti nad 16 let.

Brazilija bo na SP igrala v predtekmovalni skupini A skupaj s Kamerunom, Mehiko in Hrvaško, s katero bo odigrala uvodni dvoboj prvenstva 12. junija v Sao Paulu.

Pele stavi na Brazilijo

Slovita nekdanja nogometaša Pele in Ruud Gullit ne skrivata svojega favorita na svetovnem prvenstvu, ki se bo 12. junija začelo onstran Atlantika. Tako največji brazilski nogometaš vseh časov kot tudi njegov nizozemski kolega na mundialu vse svoje karte stavita na gostitelje prvenstva Brazilce kot nove svetovne prvake.

Edson Arantes do Nascimento, po vsem svetu bolj znan s kratkim vzdevkom Pele, v odgovoru na vedeževalsko vprašanje o zmagovalcu prvenstva ni razočaral milijonov rojakov in je na prvo mesto postavil prav "selecao". Pele je z brazilsko izbrano vrsto trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970.

"Brazilija je zanesljivo največji favorit, še zlasti, ker igra doma," nobenih dvomov ni imel Pele, komu podeliti najbolj iskano nogometno lovoriko. Izkušeni Pele je kot velik gospod med favorite za šampionski naslov uvrstil še nekaj reprezentanc, sosede Argentince, vedno nevarne Nemce, ekipo Urugvaja, ki je nikoli ne kaže spregledati, Italijane, ki ponavadi prav na velikih tekmovanjih dobijo še dodatni zagon, in Špance, branilce svetovne nogometne krone.

"Nemčija je zelo nevarna, je že lačna svojega novega, že četrtega naslova, na katerega veliko predolgo čaka. So kakovostno moštvo z nekaj izjemnimi posamezniki, ki jih končno ne pestijo poškodbe. Pri Argentini menim, da bo imela največ težav v obrambi, ampak morate vedeti, da ekipa z Lionelom Messijem, Sergiom Aguerom in Gonzalom Higuainom v konici napada lahko zabije prav toliko golov, kolikor jih je potrebno zabiti," meni sloviti Pele.

V zvezi z Urugvajem nogometna legenda opozarja, da gre za eno najboljših južnoameriških moštev, ki se je že dokazalo, ko je leta 2011 osvojilo Copo Americo. "Italija je vedno nevarna na SP. Italijani živijo za takšna tekmovanja, Španija pa vsekakor premore dovolj kakovosti za ubranitev naslova," je svojo napoved sklenil Pele.

Gullit prav tako verjame v Brazilce, opozarja pa tudi na Afričane

Tudi 51-letni Nizozemec Gullit, ki je blestel v majicah Feyenoorda, PSV, Milana, Sampdorie in Chelseaja, se strinja s slovitim Brazilcem, da je Brazilija največja favoritinja svetovnega prvenstva, čeprav se lahko zgodijo tudi presenečenja. Ne gre spregledati katere od afriških reprezentanc. Med prezrtimi, ki bi lahko eksplodirali prav na SP, pa Gullit omenja Kamerunce in Gance.

"Brazilija ima izvrstno ekipo, izkušenega selektorja ter igra doma, ampak Brazilija bi lahko postala prvenstvo Afričanov. V afriških ekipah so številni kakovostni in izvrstni igralci, ki uspešno igrajo v velikih klubih ter nastopajo v ligi prvakov." Zanimivo pa je, da Gullit nima dobrega mnenja o svoji nizozemski reprezentanci, s katero se je na SP leta 1990 v Italiji prebil do osmine finala, na SP v ZDA pa ni odpotoval zaradi razhajanj s takratnim selektorjem: "Upam, da bo Nizozemska vpisala velik dosežek, vendar pa gre za mlado in neizkušeno ekipo, zlasti šepa obramba, kar bi lahko bila težava."