Predstavniki brazilske turistične zveze smele načrte o milijardnem turističnem iztržku nogometnega prvenstva kujejo na podlagi zelo dobrih številk s pokala konfederacij. V 15 dneh, kolikor je trajala ta generalka za prvenstvo, je brazilsko gospodarstvo prejelo injekcijo v višini 311 milijonov ameriških dolarjev.

Brazilska vlada pričakuje, da bo samo s turistično potrošnjo pokrila stroške državne investicije v prvenstvo in morda celo kaj zaslužila. "Turizma nikakor ne gre kar tako zanemariti. Gre za pomemben vir, ki polni gospodarski sektor v vseh brazilskih regijah, od letalskega prometa do trgovine," je optimistične ocene v analizi z naslovom Velike prireditve se splačajo predstavil Flavio Dino, predsednik brazilske turistične zveze Embratur. Ob tem pa ne gre spregledati, da zvezna vlada z investicijami in projekti izboljšuje tudi kakovost življenja ljudi z izboljšanjem javne infrastrukture ter prometa v natrpanih brazilskih velemestih, dodaja Dino.

Optimistične ocene o velikih iztržkih in pokritju megalomanskih investicij je predstavil praktično med izrednimi razmerami, ki vladajo v Braziliji, ko se vrstijo množični protesti nezadovoljnega ljudstva zaradi nesmiselnih gromozanskih stroškov nogometnega prvenstva in poletnih olimpijskih iger leta 2016, ter korupcijo, povezano z velikim projekti.

Veledogodek, kot je bil svetovni dan mladih v Rio de Janeiru, na katerem so milijonske množice na plaži Copacabana prišle pozdravit papeža Frančiška, je brazilskemu gospodarstvu prinesel pol milijarde dolarjev, navajajo predstavniki brazilske zveze ter pomirjajo brazilske davkoplačevalce, da se bo vsak porabljeni real za prihodnja velika tekmovanja, ki jih bo gostila Brazilija, povrnil nazaj.