Borussia je bila nemški prvak v letih 2011 in 2012, v zadnjih dveh sezonah pa je morala na domačih tleh priznati premoč le Bayernu. Vmes je bila leta 2013 v finalu lige prvakov le minute oddaljena od podaljška, a nato z 1:2 klonila (zopet) proti Bavarcem. Če Dortmundčanom v ligi prvakov tudi letos še kar uspeva, saj so si že po štirih tekmah zagotovili napredovanje v osmino finala, pa nočno moro preživljajo v domačem prvenstvu.

Včeraj je Borussia gostovala pri Eintrachtu v Frankfurtu, tekma pa se ponovno ni odvila po željah nogometašev v rumeno-črnih opravah, saj so kljub premoči in več priložnostim klonili z 0:2 (0:1), kar je bil že njihov osmi poraz na 13 tekmah, na katerih so dosegli le 14 golov, prejeli pa so jih 21. Z vsega 11 točkami so prikovani na dno, čeprav zaostanek za denimo četrtim mestom, ki še vodi v ligo prvakov, ni pretirano velik (10 točk) in se ga da v nadaljevanju sezone še izničiti, saj ni dvoma, da je v vrstah dortmundskega moštva veliko kvalitete, pa čeprav ga vztrajno najedajo poškodbe.

Zaradi slabih rezultatov je seveda v nemških medijih vse bolj na udaru trener Borussie Jürgen Klopp, ki si je v zadnjih letih prislužil veliko spoštovanja in podpore v vrstah navijačev, ki mu še vedno stojijo ob strani. Sam pravi, da o odstopu ne razmišlja.

Dokler ni boljše rešitve, ne bo odstopil

»Povsem razumem takšno novinarsko razmišljanje, toda v klubu ne vidim, da bi se stvari premikale v to smer. Počutim se odgovornega za stanje in dogajanje v klubu, toda če gre le za srečo in lahko to prinese sprememba trenerja, naj me pokličejo pa se bom umaknil. A dokler nihče ne pride do mene in mi ne reče, da so našli nekoga boljšega, ne morem kar oditi. Nisem nikomur na poti, toda ne morem se umakniti, dokler ni na voljo boljše rešitve. Gre za veliko odgovornost in jaz jo sprejemam,« je na vprašanje novinarja Sky Sports, če razmišlja o odstopu, včeraj dejal Klopp.

Borussia ima v tej sezoni kar nekaj nesreče glede poškodb, ki mučijo predvsem prvega zvezdnika Marca Reusa in tudi denimo branilca Matsa Hummelsa in Sokratisa Papastathopoulosa ter vezista Nurina Sahina in Jakuba Blaszczykowskega, zato je bil včeraj med drugimi na klopi rezervistov tudi obetavni slovenski branilec, 18-letni Jon Gorenc Stanković, ki je letos v Dortmund prišel iz Domžal.

Kljub temu Klopp vztraja, da so pripravljeni in sposobni skočiti po lestvici proti vrhu, a jim tokrat to še ni uspelo. »Pred tekmo smo si močno želeli izboljšati situacijo, a nismo bili uspešni. Kljub temu bomo še naprej trdo delali in poskušali popraviti položaj. Na tej tekmi smo že v uvodni fazi tekme dobili gol, kar nas je močno prizadelo. To je bilo dobro videti in čutiti. Sedaj je pred nami še večji izziv,« je dodal Klopp.

Stratega Borussie sicer predvsem angleški mediji že nekaj časa povezujejo z Arsenalom, kjer naj bi se nagibali k temu, da se po dolgih letih zahvalijo za sodelovanje Arsenu Wengerju, saj tudi topničarjem v zadnjem obdobju ne gre vse po načrtih, Klopp pa naj bi bil najbolj primeren kandidat, da na vročem stolčku londonskega velikana nasledi Francoza.