Koprski klub ima sicer zaveden dolg v višini 1,3 milijona evrov do Mandarića in podjetja MM Sport, ki ga zastopa Mladen Rudonja, nekdanji nogometaš in tudi funkcionar koprskega kluba.

Lani poleti je zdajšnji predsednik kluba z Obale Ante Guberac z Mandarićem sklenil dogovor o načinu poplačila dolga, ki je nastal leta 2006 oziroma 2007, ko je bil Mandarić podpredsednik kluba, Rudonja pa predsednik. FC Koper si je takrat izposodil denar od Mandarićeve firme, ki so ga takrat tudi porabili.

Zdaj v klubu pravijo, da so za dolg vedeli, niso vedeli pa za menico, s katero se upnik lahko vsak trenutek "usede" na račun kluba oziroma da izvršbo in blokira račun.

Kot pojasnjujejo v Kopru, je Mandarić junija lani izvršbo tudi dal in blokiral poslovanje. Guberac se je z njim nato sestal in se dogovoril, da dolg ne bo znašal 1,3 milijona, temveč 800.000 evrov, ker klub dejansko denarja nima, premoženja nima, dodatnih sredstev nima, ima toliko, da posluje, da s pomočjo pokroviteljev izplačuje plače in tako naprej, pravijo v Kopru.

Mandarić in Guberac sta se še dogovorila, da bodo ta dolg vračali s prodajo igralcev po formuli 50-50. Od vsakega igralca, ki ga bi prodali, bi šlo 50 odstotkov Mandariću oziroma MM Sportu, pol pa klubu.

Srbsko-ameriški poslovnež je takrat dejal, da naj klub pokaže dobro voljo za uresničitev tega scenarija in takoj plača 100.000 evrov, nato pa bodo podpisali pogodbo o vračilu. V Kopru so to tudi izplačali, nato pa je Mandarić prek odvetnika sporočil, da on ne rabi nobenega podpisa pogodbe, da je on "gentleman" in da dana beseda velja.

Vodstvo Kopra pravi, da jim ni ostalo drugega, kot da mu verjamejo. A včeraj je Mandarić dal novo izvršbo in zahteval, da mu vsak mesec izplačujejo po 5000 evrov. Kot razlog je navedel novo pogodbo z glavnim pokroviteljem z Luko Koper. A kot pravijo v klubu, ta ni nova, saj je Luka Koper že šesto leto pokrovitelj.

Z Gubercem sta se na koncu dogovorila za plačilo 4000 evrov mesečno in 50 odstotkov od prodaje igralcev do končnega poplačila dolga.

V klubu so nato sestavili še predlog za podpis dogovora. Ta zajema tri dele, in sicer da se prepozna dolg v višini 690.000 evrov, torej 800.000, kar je bil dogovor lani, minus 100.000, kolikor mu je klub že plačal ob ustnem dogovoru, in še minus 10.000 evrov, kolikor je Mandarić že dobil s prvo izvršbo.

Drugi del dogovora govori o tem, da Koper plačuje po 4000 evrov mesečno in 50 odstotkov od prodaje igralcev do končnega poplačila dolga, tretji pa o tem, da se ta nova pogodba notarsko overi in da menica, ki jo ima Mandarić, s katero se lahko v vsakem trenutku "usede" na račun, raztrga.

V Kopru dodajajo, da jih k temu zavezuje več dejavnikov: pogodba z Luko Koper, ki ne dovoljuje, da klub poravnava dolgove iz preteklosti s sponzorskim denarjem, torej bodo morali teh 4000 evrov poiskati drugje; dokončna določitev, koliko znaša dolg; izguba sponzorskega denarja ob morebitnem izstopu iz prve lige.

"Če on tega novega dogovora ne sprejme, ga ne podpiše in ne da v notarski zapis, potem nam ne preostane drugega, kot da izstopimo iz lige, prenehamo delovati, ker si ne moremo privoščiti novih presenečenj," je pojasnil tiskovni predstavnik Kopra Dean Jelačin.

Sicer pa je začetek treningov koprske ekipe predviden za 14. januar, v klubu pa iščejo novega vratarja in napadalca.