Še dopoldne, ko je predsednik Barcelone Sandro Rosell sproščeno tekel po ulicah Münchna, v glavnem mestu Bavarske ni bilo čutiti nogometne evforije. Domačini so bili še na delovnih mestih, glavnina navijačev Barcelone pa je šele prihajala. Rosell se je tako povsem neovirano rekreiral, nobene pozornosti ni požel niti na Marijinem trgu v starem delu mesta. Že nekaj ur pozneje je bila slika drugačna. Lokali so bili polni, v njih pa so prevladovali katalonski privrženci. Ker vsi še niso imeli vstopnice, so jo iskali na črnem trgu. Cena je bila astronomska – 500 evrov, toda dragocen košček papirja je odpiral vrata najbolj pričakovani nogometni tekmi dosedanje sezone.

Da bo spektakel popoln, je bilo jasno natanko dve uri in pol pred začetkom. Lionel Messi je končal s pregledom pri katalonski zdravniški službi, kjer je dobil dovoljenje za igranje. Kaj pomeni Argentinec za Barcelono, priča podatek, da je letos dosegel 57 go lov, kar je natanko deset manj, kot so jih pri Bayernu skupaj dosegli napadalci Mario Mandžukić, Thomas Müller, Mario Gomez in Claudio Pizarro.

Toda Messi tokrat ni prišel do izraza. Opazno je bilo, da je var čeval z močmi, a ko je šel na žogo bolj konkretno, ga je zvezna vrsta Bayerna brez večjih težav ustavila. Bavarci so bili ponovno agresivni, kar je že v drugi minuti prineslo veliko priložnost Arjenu Robbnu, ki pa je bil preveč sebičen. Njegov strel je vratar Barce Victor Valdes ubranil, čeprav sta bila pred vrati povsem sama Mario Gomez in Franck Ribery.

Čeprav izrazitih priložnosti ni bilo (Barca v prvem polčasu sploh ni streljala na gol), je bilo očitno, da Bayernova zasedba deluje bolj kompaktno. Nagrada je prišla v 25. minuti, ko se je po seriji podaj sam pred Valdesom znašel Thomas Müller, ki je v pol no zadel z glavo. Osem minut kasneje bi moral imeti Bayern najstrožjo kazen, saj je z roko v lastnem kazenskem prostoru igral Alexis Sanchez, a vseh pet sodnikov je ostalo nemih.

Še največ kreativnosti je pri Barceloni pokazal Andres Iniesta, ki je igral na 448. tekmi za Katalonce, s čimer je na večni klubski lestvici prehitel Carlesa Rexacha (447). Več tekem za Barco so zbrali le Xavi, Puyol, Migueli in Valdes.

Trener Barcelone Tito Vilanova je svojim igralcem na zadnjem treningu dejal: »Razmišljajte o tem, da bo po prvi tekmi že 80-odstotno jasno, kdo bo napredoval.« Če njegova beseda kaj velja, potem je Bayern že v finalu, kajti nemški nogometaši so z rahlo sodniško pomočjo prišli še do dveh zadetkov (zadela sta Gomez in Robben). Piko na i bavarske veselice je s četrtim golom postavil Müller, ki je novemu nemškemu prvaku že odprl vrata finala v Londonu. »Zelo smo veseli. Ostaja še ena tekma, toda tokrat smo odigral perfektno tekmo,« je po visoki zmagi dejal Franck Ribery.

Bayern – Barcelona 4:0 (1:0)


Strelci: Müller 25., 81., Gomez 49., Robben 73.



Postavi:


Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Robben, Martinez, Schweinsteiger, Ribery (Shaqiri 89.), Müller (Pizzaro 83.), Gomez (Luiz Gustavo 71.)

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Bartra, Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Sanchez, Pedro (Villa 83.), Messi


Drugi polčas:


90' - Bayern je po visoki zmagi s 4:0 praktično že finalist, saj po videnem na prvi medsebojni tekmi, ko je deklasiral Barcelono, takšne prednosti ne more zapraviti. Katalonci razen posesti žoge niso imeli nič od igre, na vrata Bayerna pa sprožili le 2 strela, medtem ko je proti Valdesu poletelo 9 žog.


81' - 4:0 – Sanjski večer za navijače Bavarcev je postal še lepši, ko se je mreža Barcelone zatresla še četrtič, znova pa je zadel Müller, ki je izkoristil podajo Alabe.


80' – Nova velika priložnost za Bavarce. Müller se je na desni strani kazenskega prostora znašel sam pred Valdesom, a ga ni uspel premagati, do odbite žoge pa so ponovno prišli domači in kmalu je streljal še Robben, toda zadel je le enega od branilcev Barcelone.


76' – Lepa priložnost za pomemben gostujoči zadetek se je ponudila Bartri, ko je po predložku s prostega strela lepo izigral ofsajd zanko Bayerna, a je nato iz neposredne bližine žogo poslal visoko preko vrat.


73' - 3:0 - Bayern je Barceloni zabil še tretji gol, zanj pa je po samostojni akciji poskrbel Robben. Schweinsteiger je Nizozemca zaposlil na desni strani kazenskega prostora, nato pa je Robben preigral Jordija Albo in krenil proti vratom, kmalu pa ugnal tudi Valdesa. Toda tudi ta gol Bavarcev ni bil povsem “čist“, saj je še pred strelom Robbna Jordija Albo s hokejskim bodičkom na tla podrl Müller in sodnik bi lahko zapiskal tudi prekršek.


69' – O nemoči Barcelone v Münchnu veliko pove podatek, da so Katalonci v 69. minuti prvič streljali na gol Bayerna. Po predložku iz kota je v gneči v kazenskem prostoru do žoge prišel Bartra, a ni uspel premagati Neuerja.


58' – Po dolgi podaji Schweinsteigerja v kazenski prostor Barcelone je Robben preskočil vse branilce Barcelone, a je z glavo ustrelil za kak meter mimo vrat. Očitno se Barceloni danes ne piše nič dobrega.


54' – Ribery je po levi strani prodrl v kazenski prostor, nato pa je tudi on streljal mimo vrat.


51' – Po zadetku se je Bayern še bolj razigral. Po samostojni akciji je do strela z robakazenskega prostora prišel Müller, a je žoga zletela mimo vrat.


49' - 2:0 - Drugi polčas se je začel sanjsko za Bavarce, saj so kmalu povedli z 2:0. Iz kota je na daljšo vratnico podal Robben, tam je bil Müller, ki je podobno kot Dante pri prvem golu podal pred vrata, kjer je Gomez brez težav žogo zabil v gol. Po ogledu počasnega posnetka se zdi, da je bil napadalec Bayerna za nekaj centimetrov v nedovoljenem položaju.


Prvi polčas:


45' – Prvi polčas je zasluženo dobil Bayern, ki je v prvih 45 minutah pokazal več želje po zmagi. Barcelona je sicer imela žogo več v svoji posesti (62%), a na vrata Bayerna ni uspela sprožiti niti enega pravega strela, medtem ko so Bavarci večkrat ogrozili vrata Valdesa. Gostom manjka predvsem vložek Messija, ki fizično ni pripravljen za takšno tekmo in vprašanje je, če ga bo Vilanova pustil igrati vseh 90 minut.


39' – Rumeni karton še za Bartro, ki je podrl Müllerja.


37' – Prvi rumeni karton na tekmi si je zaradi prekrška nad Messijem prislužil Gomez.


32' – Znova sreča za Barcelono, saj je žoga v njihovem kazenskem prostoru tokrat v roko zadela Sancheza, piščalka madžarskega sodnika Kassaia pa je ponovno ostala nema.


29' – Prva zares nevarna akcija Barcelone se je končala le z udarcem iz kota. Pedro je prodrl po desni strani in pred vrata poslal žogo proti Messiju, nato pa je pred Argentincem v zadnjem hipu posredoval Dante in žogo izbil z igrišča.


25' - 1:0 - Obdobje izenačene igre med kazenskima prostoroma je prekinil gol Bayerna. Po predložku Robbna je najvišje skočil Dante, ki je z glavo žogo podal pred vrata, tam pa je do nje prvi pritekel Müller in jo z glavo zabil v mrežo.


20' – Messi očitno še ni povsem dobro pripravljen, saj je bil v prvih 20 minutah tekme povsem neviden, med "sprehajanjem" po igrišču pa se je žoge dotaknil morda le trikrat, pa še to precej daleč od Bayernovih vrat.


15' – Lahm je sprožil močan strel z roba kazenskega prostora, žoga pa je zadela Piqueja v roko, ki je branilec Barcelone ni imel ravno povsem ob telesu. Sodnik je Bayernu dosodil le udarec iz kota.


9' – Na začetku tekme je igra potekala predvsem na sredini igrišča, Bayern pa je z agresivnim pristopom poskušal onemogočati Katalonce pri njihovi prepoznavni igri. Barcelona je le redko prihajala pred vrata Bayerna, do prvega strela pa je prišla v 9. minuti, ko je po podaji iz kota z glavo poskusil Pique, a je streljal precej mimo vrat.


2' – Prvo priložnost na tekmi je imel že v drugi minuti Bayern, ko je Martinez s peto spretno spravil žogo do Robbena, ta pa se je nato tudi nekoliko sebično odločil za strel, čeprav bi lahko tudi podal do pred vrati povsem osamljenih Gomeza in Riberyja. Poskus Nizozemca je Valdes ubranil.