Trditev je za britanski časnik Daily Mail podal anonimni vir znotraj Fife in prihaja v času, ko se o sumljivemu podeljevanju kandidatur za SP leta 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju vse bolj poglobljeno zanimajo tudi ameriški preiskovalni organi.

Slednji so v okviru lastne preiskave pred časom posvarili nekdanjo tiskovno predstavnico katarske kampanje za mundial, Američanko Phaedro Al-Majid, da je zaradi razkrivanja nepravilnosti pri podeljevanju kandidatur v nevarnosti.

»Okoli ramena se bom ozirala do konca svojega življenja. Opozarjanje na nepravilnosti me je stalo kredibilnosti in lastne varnosti. Kakorkoli, bila sem priča nečemu in na to moram opozoriti,« je za Sky TV dejala žvižgačica, ki pa vseeno ni želela izdati, kdo ji je zaradi razkrivanja nečednih informacij grozil.

Blatter je tako vse od kontroverznega glasovanja za omenjena mundiala v Zürichu leta 2010 Združene države obiskal zgolj enkrat, in sicer maja 2011, ko je tam potekal kongres Nogometne zveze Severne in Srednje Amerika ter Karibov (Concaf) in to kljub dejstvu, da je priljubljenost nogometa onkraj Atlantika v zadnjih letih močno porasla.

Pri Fifi obtožb, da se njihov prvi mož želi izogniti zaslišanju FBI, niso želeli komentirati. Kot so pojasnili, se Blatter za obisk določene države odloči zgolj v primeru z nogometom povezanih aktivnosti in specifičnih turnirjev.