"Ne podpiram ga več, konec je," je dejal Platini in dodal: "On že ve, saj sem mu povedal. Mislim, da Fifa potrebuje velik zalogaj svežega zraka." Platini, nad katerega so se v zadnjih dneh zgrnile tudi težave zaradi domnevnih povezav s podkupninskim škandalom, povezanim s SP v Katarju 2022, je izgubil potrpljenje z Blatterjem, potem ko je Švicar pretrgal neformalni dogovor o tem, da ne bo več kandidiral.

Platini je pojasnil, da v Uefi vlada enotno mnenje o tem, da je potreben umik Blatterja in da 78-letni predsednik ne bi smel podaljšati svojega mandata dlje kot do naslednjega leta, ko se mu bo iztekel sedanji. "Delim evropsko mnenje. Nov mandat Blaterja ne bo nič dobrega za nogomet. A kot osebnost ga spoštujem," je še dejal 20 let mlajši Platini.

Olja na ogenj odnosom med obema nogometnima zvezama je prilil sam Blatter, potem ko je na kongresu Fife v Sao Paulu napovedal, da bo skušal priti še do enega predsedniškega mandata, čeprav je po uspehu na volitvah leta 2011 dejal, da bo to njegov zadnji. Že na kongresu je bilo videti, da Blatter ne uživa enotne podore med vsemi članicami, saj je bilo ob njegovem govoru o prihodnosti nogometa pod njegovim vodstvom slišati žvižge in jezno nasprotovanje.

Platini sicer velja za enega možnih naslednikov predsednika Fife, vendar doslej še ni povedal, ali namerava kandidirati. Med jasnimi kandidati pa naj bi bil poleg Blatterja le še nekdanji generalni sekretar Fife Jerome Champagne.

Afera Katar opozorilo za Blatterja, ki ga nekateri primerjajo z Donom Corleonejem

Če se Fifa zdaj ne bo nič naučila iz afere Katar, jo lahko doleti kriza, s kakršno se je mednarodni olimpijski komite (Mok) soočal pred 15 leti, ko so prišle na dan podrobnosti o podkupninski aferi za prireditelja OI 2002 v Salt Lake Cityju, je vodilne može krovne nogometne organizacije opozoril takratni direktor marketinga Moka Michael Payne.

"Ne Fifa ne njeni partnerji si ne morejo privoščiti lagodne preiskave dogodkov. Fifa ima že tako polne roke dela z grožnjami kršitev integritete nogometne igre zaradi stav, ne sme pa mižati ob tem, če so se zgodile nepravilnosti pri izbiri prizorišča velikega tekmovanja," pravi Payne.

Precej manj diplomatski do Fife pa je bil nekdanji predsednik angleške nogometne zveze (FA) lord Triesman David, sedanji poslanec v britanskem parlamentu, ki je Fifo označil za mafijsko organizacijo, njenega predsednika pa za Dona Corleoneja.

"Bojim se, da je Fifa daleč od nogometne družine. To je združba uživačev, goljufov in leglo korupcije," je bil brez dlake na jeziku Anglež, ki je bil na začetku tudi nosilec kandidature te nogometne zveze za SP 2018, tega je pozneje dobila Rusija. "Polovica članov izvršnega odbora, ki so glasovali za Katar, bi morala oditi," še pravi lord, ki je opozoril na sistemsko korupcijo in odsotnost resne preiskave v Fifi.