V najnovejši izdaji tedenskega magazina mednarodne nogometne zveze (Fifa Weekly) je Blatter zapisal, da ima dovolj prekomernega in neokusnega simuliranja prekrškov, zato poziva sodniško organizacijo, da proti nogometašem, ki to pogosto počnejo, začne ostreje ukrepati.

»Takšno početje je v vseh ostalih športih sprejeto z prezirom in neodobravanjem, v nogometu pa je postalo nekaj povsem normalnega in sprejeto kot del današnjega nogometa. Čeprav je simuliranje prekrškov izjemno nepošteno in je ob ogledu ponovljenega posnetka videti absurdno, to nekateri vseeno vidijo kot pametno potezo nogometaša ali v najslabšem primeru za neškodljivo. V to so všteti tudi ekstavagantni padci v kazenskih prostorih, ki moštvom priigrajo kontroverzne enajstmetrovke,« je zapisal Blatter.

»Polje ob avt liniji ima čudežno moč«

Predsednika Fife zelo moti tudi simuliranje bolečine po prekrških: »Zelo me iritira tudi, ko je igralec videti na pol mrtev zaradi prekrška, nato pa čudežno oživi nemudoma, ko ga na nosilih odnesejo z igrišča. Očitno je polje ob avt liniji dobilo posebno zmožnosti oživljanja igralcev, ki je niti zdravniški specialisti ne znajo pojasniti.«

Simulanti kaznovani kot pri hokeju

»Na potezi so sedaj sodniki. Navodila v primeru poškodb so sedaj jasna: če nogometaš leži na travi in je videti poškodovan, nasprotni ekipi ni treba žoge poslati z igrišča, da prekini igro. Sodnik bo v tem primeru posredoval, kadar bo presodil, da gre resnično za poškodbo. Če bo tisti igralec, ki bo zaradi poškodbe odšel z igrišča, želel nato nemudoma nazaj v igro, ga lahko sodnik pusti čakati toliko časa, da se bo njegova odsotnost vsaj malo poznala v igri. V bistvu je to kot izključitev pri hokeju in morda bo to nogometaše, ki simulirajo poškodbe, odvrnilo od takšnega početja,« nadaljuje Blatter.

»Pri odstranitvi takšnih vrst goljufanja iz nogometa gre tudi za stvar spoštovanja do nasprotnika in navijačev, na koncu pa tudi za samospoštovanje nogometašev, ki so profesionalci in vzorniki mladim,« je še zapisal predsednik Fife.