Benfica je sinoči v Amsterdamu izgubila že svoj sedmi zaporedni finale v evropskih pokalih, pred dnevi pa so na podobno boleč način kot včeraj izgubili tudi verjetno odločilno tekmo v portugalskem prvenstvu, ko jih je po golu v 92. minuti z 2:1 ugnal Porto in jih po dolgem času prehitel na lestvici, do konca sezone pa je ostal le še zadnji krog.

»Ponovno se nam je zgodilo nekaj takega. Še drugič v petih dneh smo prejeli odločilni zadetek v sodniškem dodatku igralnega časa. Moji igralci si tudi tokrat niso zaslužili poraza. Vse skupaj je neverjetno. Resnično je težko verjeti, da si še vedno nismo zaslužili vsaj malo sreče. Ne vem, če lahko povem kaj pametnejšega kot to. Videli smo sijajno finalno tekmo, kjer sta se pomerili dve odlični moštvi, a sreča je bila na drugi strani,« je po včerajšnjem porazu povedal razočarani trener Benfice Jorge Jesus.

»Storili smo vse, da bi zmagali. Ne znam razložiti, kako je možno, da smo izgubili,« pa se je po tekmi čudil tudi vratar Benfice Artur.

Portugalci so resnično dali vse od sebe in pokazali dobro igro, a sreča ponovno ni bila na njihovi strani, prekletstvo »orlov« v evropskih finalih pa se nadaljuje.

Precej bolj nasmejanih obrazov so bili seveda pri Chelseaju, ki je po lanski zmagi v ligi prvakov letos osvojil še drugi evropski pokal v dveh letih. Kar nekaj zaslug zanj si bo lastil trener Rafa Benitez, ki je novembra zamenjal Roberta Di Mattea in v tem času preživljal kar težke čase na klopi Londončanov. Predvsem nikakor ni uspel dobiti na svojo stran navijačev, ki mu niso odpustili nekaterih ostrih besed na račun Chelseaja, ki jih je Španec izrekel pred leti, ko je vodil Liverpool.

Benitez je že kmalu po prevzemu trenerske funkcije pri Chelseaju vedel, da bo trener modrih le do konca sezone, nato pa bo lasntik kluba Roman Abramovič poiskal novega strokovnjaka. Sedaj je že bolj ali manj jasno, da bo to Jose Mourinho, a na Stamford Bridgeu nepriljubljeni Benitez je vseeno poskrbel za zmagovit zaključek tega kratkega sodelovanja z londonskim klubom.

Benitez hvali predstavo v drugem polčasu

Španec je včeraj priznal, da je imel vse prej kot lahko delo, a je bil predvsem navdušen nad predstavo svojih varovancev v drugem polčasu, s katero so si po njegovem mnenju tudi zaslužili zmago.

»V prvem polčasu smo imeli proti zelo dobremu nasprotniku kar nekaj težav, a v nadaljevanju smo odigrali odlično in resnično sem vesel za svoje igralce in vse ostale, ki so nam pomagali, da smo osvojili ta pokal. V drugem delu tekme smo se morali prilagoditi okoliščinam in bolj pritisniti na nasprotnikove igralce, zmago pa so si moji igralci zaslužili tudi za ves trud, ki so ga vložili med celotno sezono. Nanje sem seveda zelo ponosen, saj ni bilo lahko. O takšnem zmagovitem razpletu smo se večkrat pogovarjali in sedaj ko nam je uspelo, sem zelo zadovoljen in zelo ponosen,« je po tekmi dejal Benitez.

Torres vesel gola in želi ostati pri Chelseaju

Številnih kritik je bil med sezono deležen tudi njegov rojak Fernando Torres, ki je včeraj le upravičil zaupanje in dosegel prvi gol na tekmi. »Sem zelo vesel. Težko je bilo priti do finala, ki je bil nato zelo težka tekma in Benfica si je morda celo enako zaslužila zmago, a na koncu je individualna kvaliteta presodila v našo korist. S prvim polčasom nikakor nismo bili zadovoljni, zato smo se med odmorom pogovorili o spremembi pristopa, da moramo zaigrati z drugačno mentaliteto, če želimo osvojiti ta pokal, saj je vendarle šlo za finale. Za mnoge od nas je bila to morda celo edina priložnost v karieri, da bi osvojili evropsko ligo, zato smo se v nadaljevanju precej bolj potrudili,« je dejal Torres, ki je v evropski ligi na devetih tekmah dosegel šest golov, precej manj učinkovit pa je bil letos v angleškem prvenstvu, kjer je na 35 tekmah zadel le sedemkrat.

»Bilo je zelo dobro zame, da sem dosegel ta gol. A zaslužili smo si ga. Za nami je zelo naporna sezona in številne težke tekme, kot je bila tudi ta današnja. Benfica je igrala zelo dobro, a na koncu smo zadeli po prekinitvi, na kar smo se temeljito pripravljali pred tekmo. Naši navijači in celotno moštvo si je zaslužilo, da to sezono končamo z lovoriko,« je dodal Torres, ki je nato še zatrdil, da bi rad pi Chelseaju ostal tudi v prihodnje: »Seveda bi rad ostal tu. S Chelseajem sem ob prihodu podpisal pogodbo za pet let in pol in nadejam se, da bom ostal v klubu vsaj ves ta čas.«