Etični komite Fife je sporočil, da je prepoved delovanja za 90 dni krovna zveza izrekla, ker Beckenbauer ni želel sodelovati s preiskovalci, ki se ukvarjajo z domnevno podkupninsko afero Katar 2022, saj naj bi zavrnil pogovor z glavnim preiskovalcem Michaelom Garcio. Beckenbauer, nemška nogometna ikona, je takšne očitke zavrnil in dejal, da je le želel, da se zaslišanje opravi v nemščini namesto v angleščini.

Beckenbauer je kot član izvršnega odbora Fife sodeloval v procesih izbire prirediteljev SP v letih 2018 in 2022, še posebej zadnji je sporen, ker naj bi si Katar pomagala s podkupninami.

Zdaj je Beckenbauer sporočil, da je spremenil načrte in ne bo potoval v Brazilijo, kamor je sicer nameraval na ogled polfinalnih in finalnih tekem. "SP je zame odpovedano. Zdi se, da nisem več dobrodošel pri Fifi," je ob tem dejal Beckenbauer.

Alan Sullivan, vodja etične službe pri Fifi, pa je pojasnil, da prepoved opravljanja kakršnihkoli funkcij pomeni tudi prepoved ogleda tekem, četudi bi si jih kaznovani Beckenbauer želel ogledati povsem zasebno.