»Barcelona je znova vzpostavila naravni red. Milan nikoli ni bil tako dober in Barcelona sploh nikoli ni bila tako slaba. Poročila o Barceloninemu propadu so bila močno pretirana. Ni dvoma, da so ekipa, ki se jo bodo pred četrtfinalnim žrebom bala vsa preostala moštva,« so zapisali pri španskem športnem dnevniku As.

Da Milan na Nou Campu ni imel pravih možnosti za napredovanje in je zasluženo izpadel, se strinjajo tudi pri naših zahodnih sosedih. »Lekcija Messija«, »Preveč Messija za Milan« in »Super Messi plus Villa in Alba« so le nekateri naslovi, ki danes krasijo naslovnice vodilnih športnih časnikov v Italiji.

Villanova: Premagati Milan s kar 4:0 ni nekaj običajnega niti za Barcelono

Velikega veselja po izjemnem uspehu seveda niso skrivali v katalonskem taboru. Pomočnik Barceloninega trenerja Tita Vilanove, Jordi Roura, je po tekmi veliko pozornosti namenil predvsem izvrstni predstavi prvega zvezdnika Kataloncev Lionela Messija, ki je bil po slabem nastopu v Milanu deležen ostrih kritik. Sinoči je žogo dvakrat poslal za hrbet Milanovega čuvaja mreže Christiana Abbiatija.

»Messi je bil v zadnjih dneh hudo kritiziran kot tudi preostali igralci. A na tekmi smo dokazali, da se lahko primerno odzovemo. Premagati Milan s kar 4:0 ni nekaj običajnega niti za Barcelono. So izvrstna ekipa, ki je močno otežila naše delo. Položaj, v katerem smo se znašli, zagotovo ni bil nekaj, na kar smo navajeni.«

Da o napredovanju v naslednji krog niso podvomili niti za trenutek, pa je zatrdil strelec tretjega zadetka David Villa. »Da nam bo uspelo, smo verjeli že od trenutka, ko je bilo konec tekme v Milanu. Trdo smo garali, da bi nam to uspelo. Vesli smo predvsem podpore navijačev, ki nas niso kritizirali in so vedno verjeli v nas.«

Allegri: Uvrstitev v naslednji del tekmovanja je bilo vprašanje centimetrov

Diametralno nasprotno je bilo vzdušje pri italijanskem velikanu. Razočaranje je bilo seveda še toliko večje, ker so rdeče-črni zapravili lepo prednost dveh zadetkov, ki so si jo priigrali pred domačini navijači, trener Massimiliano Allegri pa se je moral pred novinarji braniti očitkov, da se je poslužil napačne taktike.

»Barcelona je bila izjemna, še posebej v prvih 30 minutah. Kljub vsemu pritisku, ki so ga vršili, pa so imeli le malo pravih priložnosti. V prvem polčasu smo imeli veliko težav pri prehodu na nasprotnikovo polovico, saj je Barcelona močno pritisnila na nas in nas silila v napake. Uvrstitev v naslednji del tekmovanja je bilo vprašanje centimetrov. Niang je zatresel vratnico, že nekaj trenutkov kasneje pa je Messi povišal. Poraz predstavlja veliko razočaranje za klub, navijače in igralce,« je ocenil Milanov strateg.