Ko je Barcelona konec oktobra na Camp Nouu z 2:1 ugnala Real in s tem prekinili niz petih tekem brez zmage proti največjemu rivalu, se je zdelo, da so Katalonci na dobri poti, da ponovijo lansko sezono, ko so v Španiji postali prvaki. Ko je ob koncu leta 2013 njihova prednost pred Realom znašala že pet točk, je bilo prepričanih v njihov končni uspeh še več, a nato so se stvari začele drastično spreminjati v prid kraljevega kluba iz prestolnice, ki ima sedaj 10 krogom pred koncem prvenstva precej boljše izhodišče in tudi lažji razpored preostalih tekem.

Barcelono je precej prizadela poškodba Lionela Messija, sledil je velik padec forme, k vzdušju pa ni pripomogla tudi afera glede nakupa Neymarja, ki je z mesta predsednika odpihnila Sandra Rossela. Katalonci so se po turbulentnih mesecih in nekaterih nepričakovanih porazih znašli v nezavidljivem položaju, saj 10 krogov pred koncem prvenstva zasedajo le tretje mesto, kožo pa si morajo sedaj reševati na najtežjem gostovanju v sezoni. V primeru današnjega poraza bo namreč verjetno le še peščica fanatičnih navijačev Barcelone verjela v ponoven naslov prvaka, kajti ob izjemni formi belega baleta je skoraj nepredstavljivo, da bi lahko v zaključku zapravil 7 točk, poleg tega pa bo pred Barcelono tudi Atletico, ki prav tako še ni rekel zadnje besede.

V taboru Barcelone se dobro zavedajo položaja, v katerem so se znašli, zato pred večernim el clasicom razmišljajo le o zmagi, saj bi bil kakršen koli drugačen razplet tekme za njih neugoden. To je na novinarski konferenci pred derbijem potrdil tudi trener Gerardo Martino.

„V tako pozni fazi prvenstva velike ekipe, predvsem tiste, ki se borijo za naslov prvaka, ne storijo več prav dosti napak. V današnjo tekmo gresta obe ekipi z jasno začrtanim ciljem, razlika je le v tem, da je Real v konstantno dobri forme vse od zadnjega el clasica, medtem ko mi nismo bili. Mislim, da imamo danes verjetno zadnjo možnost v boju za naslov prvaka, saj bo potem ostalo le še devet tekem in ni isto, če poskušaš nadomestiti eno točko zaostanka kot pa štiri ali celo sedem,“ je začel Martino in s tem želel opozoriti na izjemno serijo in formo Reala, ki od lanskega poraza proti Barceloni več ni izgubil tekme, niz neporaženosti pa je dolg že 31 tekem.

V taboru Reala so ob vrhunskih rezultatih zadnjega obdobja seveda zelo samozavestni in prav tako napovedujejo lov za zmago, ki bi njihovega največjega rivala ohromila v boju za španski prestol. Obe moštvi nimata večjih težav s poškodbami ali kaznovanimi igralci, tako da se v Madridu obeta zvezdniški spopad in prava nogometna poslastica, ki bo imela velik vpliv na razplet španskega prvenstva.