Atletico Madrid, Valencia, Sevilla, Villarreal in Deportivo La Coruna so si še pred petimi leti lahko privoščili nakupe najboljših igralcev na svetu. Danes je večina prvoligaških klubov zadolženih in svoj obstoj ohranjajo s pametnimi nakupi in drago prodajo svojih igralcev. Do takšnih razlik med najbogatejšima kluboma in vsemi drugimi v prvenstvu primera division je prišlo predvsem zaradi neenakomerne delitve denarja od televizijskih pravic.

Valencia je pred leti v svoje vrste lahko privabila kakovostne igralce, kot so Romario, Claudio Lopez, Pablo Aimar in David Villa. Trenutno ima 500 milijonov evrov dolga, kar je vplivalo tudi na gradnjo novega stadiona, ki so jo morali odložiti za naslednja tri leta.

Čez poletje so iz Valencie odšli Španec Roberto Soldado, Paragvajec Nelson Valdez ter Argentinca Tino Costa in Fernando Gago. Po drugi strani je ekipa pridobila le dva nova člana: portugalskega veterana Helderja Postigo iz Zaragoze in Romuna Oriola Romeuja iz Chelseaja. Trener Valencie Miroslav Đukić se zato upravičeno sprašuje, kako naj njegov klub ostane konkurenčen.

Kritičen tudi španski selektor

Pred leti je imelo več klubov možnost ogroziti naslov najboljših dveh ekip, zdaj se zdi to povsem nemogoče. To potrjuje tudi izjava španskega selektorja Vicenteja del Bosqueja: "Finančne razlike med klubi so zdaj tako velike, da so očitne tudi na nogometnih igriščih."

Najdražji prestop letošnjega poletja v Španiji je nepresenetljivo pripadel Barceloni, ki je za Brazilca Neymarja plačala 57 milijonov evrov. Real Madrid še vedno lovi Garetha Bala, za katerega Tottenham zahteva rekordnih 110 milijonov evrov.