Muhasti in kljub 24 letom še vedno zelo otročji Balotelli je od povratka na Otok strani britanskih časnikov polnil večinoma zaradi slabih iger in pomanjkanja zadetkov, ni pa dolgo trajalo, da si je pozornost javnosti priboril tudi z novo nepremišljeno potezo, ki jih v njegovi karieri do sedaj res ni manjkalo.

Italijan je tokrat poskrbel za jezo temnopoltih in Judov, ko je na Instagram objavil fotografijo znanega lika iz sveta videoiger Super Maria, po katerem sicer tudi sam nosi vzdevek, zraven katerega pa sta med drugim zapisana tudi rasistični stereotip in antisemitska opazka: »Skače visoko kot črnec in grabi cekine kot Žid.«

Kmalu po sporni objavi so se nanj vsule številne pripombe in kritike, Balotelli pa se je sprva branil z izjavo, da je tudi njegova mama Judinja in da naj zato vsi utihnejo, a ker to ni ustavilo napadov nanj, je objavo izbrisal ter jo poimenoval »moj nesrečni trenutek«. A škoda je bila že storjena, saj je njegovo dejanje že ujelo pozornost številnih pomembnih ljudi in institucij izven kroga njegovih sledilcev.

Tudi pri Liverpoolu so se soočili z neželeno pozornostjo, medijski predstavnik kluba pa je za Daily Telegraph povedal: »Izvedeli smo za objavo, ki jo je naš igralec že izbrisal, kar je edino pravilno. Z njim se bomo pogovorili o tej kočljivi zadevi.«

A Balotellija verjetno čaka precej več kot le pogovor z vodilnimi možmi Liverpoola, saj se je znašel na udaru s strani otoške judovske skupnosti, preiskavo pa je sprožila tudi angleška nogometna zveza.

»Zavračamo vse vrste rasizma, kjerkoli se pač pojavi. Pozivamo angleško nogometno zvezo, da uvede preiskavo zaradi te žaljive objave na družbenem omrežju in da ukrepa, če je potrebno, saj le tako lahko uspemo v poskusu izkoreninjenja rasizma iz nogometa,« je izjavil Simon Johnson, eden vodilnih predstavnikov judovske skupnosti v Veliki Britaniji, ki je bil v preteklosti tudi funkcionar na angleški nogometni zvezi.

Ga bo opravičilo rešilo hude kazni?

Z zveze pa so prav tako že sporočili, da so bili obveščeni o Balotellijevi neprimerni objavi, zadevo pa bodo preiskali in so odločili, če bodo sprejeli kakšne ukrepe. Pravilnik angleške zveze o uporabi družbenih omrežij za rasistične objave predvideva minimalno kazen petih tekem nenastopanja.

Balotelli najbrž upa, da se bo kazni izognil, saj se je danes zjutraj javno opravičil in pokesal za svoje dejanje, s katerim pravi, da ni želel biti žaljiv. »Opravičujem se, če sem koga užalil. Z objavo sem želel s humorjem biti antirasitičen. Sedaj sicer razumem, da ima lahko izven konteksta tudi obraten efekt. Nimajo vsi Mehičani brk, vsi temnopolti ne skačejo visoko in vsi Judje ne hrepenijo le po denarju. Uporabil sem sliko, ki jo je ustvaril nekdo drug, všeč pa mi je bila, ker je na njej Super Mario. Zdela se mi je smešna in ne žaljiva. Še enkrat se opravičujem,« je v opravičilo zapisal Balotelli.