Začetek je bil zaradi 53. rojstnega dne Maribora sladek s 400 kilogramov težko torto velikanko (12 x 1 meter) in zelo bučen z ognjemetom. Na igrišču je v kombinatoriki prevladoval Wigan, ki je tudi povedel po enajstmetrovki. Maribor je pokazal mentalno moč, da je zaostanek 0:1 hitro nevtraliziral, prednost igralca več pa spremenil z izjemnim golom Filipovića v vodstvo z 2:1. Po zapravljeni priložnosti za tretji gol in izključitvi Mertlja je v igri deset na deset trpel ob angleški ofenzivi in trepetal za svojo usodo, ko je junak postal vratar Jasmin Handanović.

»Živčnost na klopi je bila velika. Wigan je igral dinamično in agresivno, mi pa smo odgovorili tako, da smo bili v polju enakovredni. Pri 2:1 smo imeli zaključno žogo, ki je nismo izkoristili. V napadu se nismo postavili visoko, ker ima Wigan zelo hitre igralce v napadu. Ko smo kontrolirali tekmo, nas je presekal rdeči karton Mertlja. Ko je bilo najbolj dramatično, je Handanović pokazal, zakaj je v golu Maribora,« je bil prvi vtis trenerja Maribora Anteja Šimundže, ki za vodstvo Rubina v Belgiji izvedel šele pet minut pred koncem od športnega direktorja Zlatka Zahovića.

Nogometaši so nov mejnik prešerno proslavili z navijači, v slačilnici pa trener Šimundža sploh ni prišel do besede. Očitno je magnet za uspehe. Nove mejnike je postavljal že kot igralec z nastopom v ligi prvakov, zdaj to počne v vlogi trenerja. »Očitno sem magnet za uspehe in naj bo tako tudi naprej. Ta uspeh smo si želeli, garali zanj, ambicioznost je bila izražena v veliki meri. Odločilen dejavnik za zmago je bila želja po uspehu,« je odvrnil Šimundža, ki je deloval povsem mirno. Čustva je skrival, ni kazal nobenih znakov evforije. »Prišlo bo za menoj. Dosegli smo eno stvar, ki je niso pričakovali niti največji optimisti. Nikoli nisem bil evforičen v plus in minus, skušam držati ravno linijo. Le priprave bodo zdaj morali začeti malo hitreje. Zdaj nas čaka nas dolga zabava,« je bil jedrnat Šimundža, ki je zmago Rubina označil z besedo, da tako v Evropi reagirajo profesionalci, ki gredo na vsaki tekmi na zmago.

»Zelo zadovoljen sem z reakcijo in predstavo svoje ekipe, prevladovali smo večji del tekme. Do izenačenja smo imeli popolno kontrolo nad tekmo. Ponosen sem na svoje igralce, da se niso predali do konca, igrali napadalno vso tekmo, imeli žogo v svoji posesti, si priigrali več priložnosti. Z nekaterimi odločitvami sodnika se ne strinjam. Predvsem rdeči karton je bil prestrog,« je povedal trener Wigana, Nemec Uwe Roesler. Če se je trener Wigana jezil na odločitve sodnika, je imel mariborski trener drugačno mnenje. »Obe enajstmetrovki sta bili hitro dosojeni. Sodnik je imel vseskozi enak kriterij za obe ekipi. To velja za obe enajstmetrovki in obe izključitvi,« je povedal Šimundža.

Trener Maribora nima želja za žreb v ponedeljek, ko bo v bobnu 32 ekip. 24 iz lige Evropa in osem tretjeuvrščenih iz lige prvakov. Možni tekmeci so tudi takšni velikani iz lige prvakov, kot so Porto, Juventus, Napoli, Šahtjar, Benfica, Basel... »Sem brez želja. Kdorkoli bo prišel v Maribor, mu v Ljudskem vrtu ne bo lahko. Postavili se mu bomo po robu z zmagovalno mentaliteto,« je končal Šimundža.