Kljub temu da španski selektor Vicente Del Bosque na srečanju v Dohi med drugim ni mogel računati na Xavija Hernandeza, Ikerja Casillasa in Xabija Alonsa, je prva reprezentanca sveta zabeležila zmago s 3:1.

Srečanje so uspešneje začeli Španci, ki so povedli v 16. minuti z golom Fabregasa, a je Urugvajce v igro 16 minut kasneje vrnil član madridskega Atletica Cristian Rodriguez. Južnoameričani so bili večji del srečanja enakovreden nasprotnik, a je prva reprezentanca sveta v drugem polčasu le uspela unovčiti svojo kvaliteto in z dvema goloma Pedra Rodrigueza, v 51. in 74. minuti, prišla do zmage.

Velja omeniti, da je svoje stoto srečanje za špansko izbrano vrsto odigral Barcelonin steber obrambe Carles Puyol, ki je tako postal šele sedmi igralec, ki mu je v dresu španske izbrane vrste uspel takšen podvig.

Verrati v izdihljajih tekme uspel prekiniti negativen niz Italije

Čeprav jim ni uspelo zmagati, pa je bil z remijem (1:1) proti Nizozemcem vidno zadovoljen italijanski selektor Cesare Prandelli. In to še kako upravičeno, saj so se naši zahodni sosedi izognili šestemu zaporednemu porazu na prijateljskih tekmah. Izenačujoči zadetek so dosegli v 90. minuti, potem ko je svoj prvi gol za reprezentanco dosegel defenzivni vezist Paris Saint-Germaina Marco Verrati.

»Končno smo uspeli prekiniti niz petih porazov na prijateljskih tekmah. Tekma traja 90 minut, zato seveda pridejo trenutki, ko ima nasprotnik pobudo in jim težko kljubuješ. A pri tem porabijo veliko energije, kar smo izkoristili,« je po tekmi v Amsterdamu dejal italijanski branilec mreže Gianluigi Buffon, ki ga je v 33. minuti srečanja premagal Jermain Lens.

Angleži znova samozavestni: »Lahko premagamo kogarkoli«

Velike zmage z 2:1 proti Braziliji so se na Wembleyju veselili Angleži. Bržkone bi bi bil izid lahko tudi drugačen, če povratnik v brazilsko izbrano vrsto Ronaldinho v 19. minuti ne bi zastreljal najstrožje kazni. Otočani so neučinkovitost nogometnega zvezdnika kaznovali sedem minut kasneje, ko je za 1:0 zadel Wayne Rooney. Brazilci so prek Freda v 48. minuti sicer izenačili, vendar remija niso uspeli zadržati, saj je v 60. minuti s čudovitim golom zmago svojemu moštvu prinesel v Chelseaju odpisani Frank Lampard.

»Dokazali smo, da lahko premagamo kogarkoli. Zdaj sta pomembna konsistenca in nabiranje točk v kvalifikacijah. V Brazilijo moramo priti. V preteklosti smo že pokazali dobre predstave, a proti slabšim nasprotnikom. Ko igraš proti močnejšim, moraš garati in biti organiziran. Danes nam je to uspelo,« je po tekmi dejal Lampard. Poleg 34-letnega vezista sta s svojo predstavo sinoči angleško sedmo silo navdušila še Arsenalova zvezdnika Jack Wilshere in Theo Walcott.

Nemci po 26 letih le uspeli streti Francoze

Tako kot Walcot in Wilshere proti Braziliji, je na tekmi med Francijo in Nemčijo strup za nasprotnika predstavljala Realova dvojica Sami Kheidira in Mesut Özil. Na tekmi so se vodstva sprva veselili galski petelini, ki so tik pred koncem prvega polčasa v 44. minuti zadeli prek Mathieua Valbuene. A Nemci so se v nadaljevanju vrnili in v 51. minuti, po golu Thomasa Müllerja, izenačili. Izbrance Didierja Dechampa je v 74. minuti potopil Kheidira.

»V prvem polčasu smo igrali dobro, vendar smo nesrečno prejeli gol. V drugem polčasu smo znova dobili zmagovalno mentaliteto,« je povedal Müller, ki se je s soigralci veseli prve zmage proti Francozom po letu 1987, ko je za zmago Zahodne Nemčije dvakrat zadel Rudi Völler.

Navijač Messija spravil v zadrego

Čeprav se mu tokrat ni uspelo vpisati med strelce, se je najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi na prijateljski tekmi v Stockholmu med Švedsko in Argentino znova znašel v središču pozornosti. Vse skupaj je pravzaprav zakuhal navijač, ki se je uspel izogniti varnostnikom, pobegnil na igrišče in pritekel do Messija. Argentinca je nato objel, mu razkuštral frizuro in mu podelil nekaj poljubov, nato pa se predal redarjem. Zvezdniku Barcelone ni bilo hudega, mu je pa bilo zaradi tega vidno neprijetno.

Tekma se je po krajši prekinitvi nato nadaljevala, s 3:2 so zmagali Argentinci. Za Švede sta zadela Jonas Olsson (17) in Rasmus Elm (90), pri gostih pa so bili uspešni Mikael Lustig (3/ag), Sergio Aguero (19) ter Gonzalo Higuain (23).