Trenutno za 20 premierligaških klubov nastopa 423 nogometašev, od tega je Angležev le 66. Želja FA je, da do leta 2022 ta številka naraste na vsaj 90 igralcev. Pri tem velja dodati, da so med tujci v ligi najbolje zastopani Francozi (33 nogometašev) sledijo Španci (32), Irci (27), Škoti (20) in Nizozemci (18). Tudi sicer je premier liga zelo mednarodno obarvana, saj v njej nastopajo igralci iz kar 64 držav sveta.

Nedavna raziskava, ki so jo opravili pri BBC, je pokazala, da angleški nogometaši na tekmah angleškega prvenstva sodelujejo v le 32 odstotkih igralnega časa, kar je bistveno manj kot na primer v Nemčiji ali Španiji, kjer domači igralci na zelenici preživijo 50 oziroma 59 odstotkov igralnega časa.

»Bojim se za prihodnost angleškega nogometa,« je priznal predsednik FA Greg Dyke, ki je že naznanil, da bo FA v prihodnosti ustanovila ligo, ki jo bodo sestavljale B ekipe klubov iz premier lige. Dyke je prepričan, da se bo s tem dvignila kakovost angleškega nogometa. »Računamo, da bomo z novim tekmovanjem pričeli v sezoni 2016/2017,« je še pristavil prvi mož FA.