Anglijo, če ne bo čudeža, od ekspresne poti nazaj čez Atlantik v domovino loči le še ena tekma. Anglija je namreč na mundialu v Braziliji doživela še drugi poraz, potem ko je Luis Suarez z mojstrskima goloma pokopal angleške upe. Ironija usode je, da je angleške sanje zapečatil najboljši strelec in igralec angleškega prvenstva v minuli sezoni.

Anglija še ni odpisana, čeprav so možnosti za napredovanje v naslednji krog sila pičle. Kljub igri, ko so člani ekipe poskusili vse, kar so zmogli, tudi prek zvezdnika Wayna Rooneyja, ki je dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih, so bili Urugvajci kot moštvo, ki ga krasi pravi kolektivni fanatizem, enostavno boljši, poudarjajo otoški mediji. Angleški reprezentanti se očitno ne zmorejo spopadati s pritiskom velikega tekmovanja, še zlasti, ko jim nasproti stoji tako močna ekipa, kot je tokratna urugvajska, so enotni angleški časniki.

Angleži sedaj potrebujejo pomoč Italije

Angleška vrsta je po uvodnem porazu z Italijo z 1:2 v Manausu z napadalnejšim pristopom proti Urugvaju želela nadoknaditi zamujeno ter si rešiti kožo, vendar pa za Angleže, izumitelje sodobnega nogometa, nogometna igrišča na svetovnih prvenstvih ostajajo zakleta. Velike angleške želje o napredovanju niso več odvisne le od Angležev. Italijani morajo namreč premagati tako Urugvaj kot Kostariko, Angleži pa morajo z veliko razliko premagati Kostariko.

"Površni, prestrašeni, panični"

Najbolj kritičen do angleške predstave je bil visoko nakladni tabloid Daily Mail, ki je kot najbolj šibko točko izpostavil povsem nezadostno obrambo, kar se je izkazalo za pogubno. "Površni, prestrašeni, panični," je bil nad razglašeno angleško predstavo na prvenstvu ogorčen tabloid. Za Daily Mail je hitra pot domov bolj ali manj neizogibna, statistika namreč ni na strani angleške izbrane vrste: "Čudeža ne bo, kajti prav nobenega jamstva ni, da bo Anglija premagala Kostariko. S takšno obrambo, ki ji ne moreš zaupati niti pet minut, že ne."

"Another one bites the dust," pa je naslovnica tabloida Sun, ki je citiral naslov slovite skladbe glasbene skupine Queen, da je še naslednji v vrsti obupal oziroma v smrtnem krču padel pod streli.

Še eno razočaranj polno prvenstvo

Nič kaj prizanesljiv ni bil niti Guardian, ko se je ponovila neslavna zgodovina. "Štiriletne priprave in vse skrbno načrtovanje in veliko pričakovanje je šlo preprosto v nič po petih travmatičnih dneh v Braziliji. Verjetni remi med Italijo in Kostariko pa bo le še potrdil še eno razočaranj polno prvenstvo, selektor Hodgson pa se bo moral zavedati, da mu javnost ne bo niti najmanj naklonjena," poudarja Guardian.

Za Times je največji osmoljenec kapetan Steven Gerrard, Anglija pa je plačala visoko ceno za dve od njegovih velikih napak. Daily Telegraph pa opozarja, da je soigralec Gerrarda pri Liverpoolu Suarez Anglijo obsodil na ponižanje.

"Anglija je zmerno dobra nogometna nacija, ki se lahko upira večini moštev, vendar pa ima vedno znova težave proti ekipam iz prve deseterice na svetovni lestvici, in to z razlogom," pa komentar brazilskega dogajanja sklene Independent.