Izbranci Jürgena Klinsmanna so z zmago odprli nastope v Braziliji. Po hitrem vodstvu so dolgo morali zadrževati napade vse nevarnejše Gane, ki je v zaključku tekme vendarle izenačila. A junak tekme je štiri minute pred koncem rednega dela postal John Brooks, ki je ZDA prinesel pomembne tri točke.

Američani so bliskovito začeli tekmo, že po pol minute je Clint Dempsey premešal gansko obrambo, ki velja za šibki člen te afriške vrste, in z natančnim diagonalnim strelom malce z leve strani in s pomočjo vratnice zadel za 1:0. To je bil peti najhitrejši gol v zgodovini SP.

Po golu so imeli terensko pobudo in premoč Ganci, a Američani so si v 18. minuti priigrali novo priložnost, še pravočasno pa so strel Jozyja Altidorja blokirali ganski branilci. Ameriški napadalec pa je moral že v 22. minuti iz igre, saj si je poškodoval stegensko mišico. Zamenjal ga je Aron Johansson. Ganci so prvič resno ogrozili ameriška vrata v 33. minuti, ko se je po strelu Asamoaha Gyana izkazal Tim Howard.

V 55. minuti je od daleč Sulley Muntari za kak meter zgrešil cilj, takoj zatem je Gyan z glavo žogo poslal čez gol, isti igralec pa je nato še enkrat poskusil z glavo, a bil spet le malce premalo natančen. Ganci so oblegali kazenski prostor Američanov, "tepla" pa jih je natančnost pri podajah in strelih.

V 79. minuti so tudi Američani po dolgem času izvedli malce nevarnejšo akcijo, Dempseyjev strel iz obrata je bil lahek plen Adama Kwaraseyja. Tri minute zatem pa so Ganci zasluženo izenačili. Lepo Akcijo Kwadwa Asamoaha, Gyana in Andreja Ayewa je malce z leve strani kazenskega prostora učinkovito končal slednji.

Toda Američani so odgovorili izvrstno. V 86. minuti je po podaji Grahama Zusija iz kota z desne strani v kazenskem prostoru najvišje skočil visok branilec John Brooks in z glavo prinesel tri točke svoji reprezentanci.