Prestopni rok se v večini evropskih držav z najmočnejšimi ligami na stari celini (Anglija, Španija, Nemčija, Italija, Francija, Škotska) začne 1. julija in traja do 31. avgusta. Na Nizozemskem lahko klubi kupujejo in prodajajo igralce že od 9. junija do 31. avgusta, v Turčiji in na Danskem pa od 11. junija do 1. septembra. Kljub omenjenim datumom pa ne pomeni, da se prestopi dogovarjajo le takrat, saj se trgovanje z igralci praktično začne že v zadnjih tednih stare sezone, le da igralci nato uradno klub zamenjajo šele s 1. julijem. Pogosto je razlog tudi prejšnja pogodba, ki se ponavadi nogometašem izteče 30. junija.

Tako je denimo že znano, da bo Mario Götze za 37 milijonov evrov iz Borussie prestopil v Bayern, za zaenkrat neznano (visoko) vsoto pa je Barcelona v svoje vrste zvabila brazilskega zvezdnika Neymarja. Monaco je za vrtoglavih 60 milijonov evrov od madridskega Atletica kupil Radamela Falcaa, poleg odličnega kolumbijskega napadalca pa bo klub iz Monte Carla svoje vrste okrepil tudi z Joaom Moutinhem in Jamesom Rodriguezom, za katera je Portu odštel 25 oziroma 45 milijonov evrov. To je le nekaj že dogovorjenih prestopov, kar nekaj velikih imen z visokimi cenami pa je še na trgu.

Edinson Cavani

Odličnega urugvajskega napadalca Napolija, ki je bil letos najboljši strelec italijanske serie A, si želijo Chelsea, Manchester City in PSG, njegova cena pa je kot pri Falcau okoli 60 milijonov evrov. Največ možnosti naj bi bilo za njegov prestop v Chelsea, skoraj zagotovo pa ne bo ostal v Neaplju.

Gareth Bale

Hitri Valižan je letos praktično sam držal Tottenham pri vrhu lestvice v angleškem prvenstvu, v evropski ligi pa ga popeljal do četrtfinala. Ker londonskemu klubu ni uspelo osvojiti četrtega mesta v premier ligi in je tako ostal brez nastopa v ligi prvakov, se zdi njegov odhod neizbežen, čeprav si ga trener in vodstvo kluba nikakor ne želita prodati, ne glede na to, kako visoko ponudbo bi kdo poslal zanj. Njegove usluge si želi mnogo velikih klubov, najbolj zagret pa je madridski Real. Bo kraljevi klub v London poslal dovolj mamljivo ponudbo zanj ali pa se obeta nova saga, kot v primeru Luke Modrića?

Robert Lewandowski

Poljski reprezentant je bil drugi najboljši strelec bundeslige, blestel pa je tudi v ligi prvakov, kjer je z Borussio klonil šele v finalu. Najbolj je nase opozoril s štirimi goli, ki jih je v polfinalu na prvi tekmi zabil Realu, kar mu je še nekoliko dvignilo ceno. Po zadnjih informacijah naj bi bil najbližje prestopu v Bayern, že dlje časa pa si ga želi tudi Manchester United. Ker ima pogodbo z dortmundskim klubom sklenjeno le še za eno sezono, njegova cena ne bi smela biti ekstremno visoka, največ 30 milijonov evrov.

Luis Suarez

Svojeglavega Urugvajca bi Liverpool na vsak način rad zadržal, a ko je zanimanje zanj pokazal madridski Real, ki je pripravljen plačati 47 milijonov evrov, kot je višina njegove odkupne klavzule, je odhod Suareza postal realna opcija. Poleg kraljevega kluba naj bi bil Urugvajec tudi na listi želja Juventusa in Bayerna.

Cristiano Ronaldo

Čeprav se zdi skoraj nepredstavljivo, da bi kdo lahko Realu ponudil dovolj denarja za izjemnega Portugalca, je njegov odhod iz Madrida vendarle realna možnost, če interes zanj kažeta razsipna kluba, kot sta Chelsea in PSG, svoj načrt, kako zbrati sredstva za ta meganakup, pa ima tudi njegov nekdanji klub Manchester United. Florentino Perez je že povedal, da svoje največje zvezde ne misli prodati za nobeno ceno, a ob ponudbi prek 100 milijonov evrov bi verjetno tudi pri Realu sklicali urgentni sestanek.

Wayne Rooney

Angleški reprezentant se je v zadnjem času pri Manchester Unitedu znašel na stranskem tiru in čeprav v klub prihaja nov trener, se zdi, da bi Rooney letos utegnil zamenjati klub. V zadnjem času so ga angleški mediji povezovali s Chelseajem, Arsenalom in PSG, toda vprašanje ostaja, če bo kdo želel zanj odšteti visoko odškodnino, saj ga rdeči vragi ne želijo prodati pod ceno. Njegova vrednost naj bi bila okoli 60 milijonov evrov.

Nani

Podobno kot pri Rooneyju se zdi, da se je tudi portugalskemu reprezentantu čas pri Unitedu očitno iztekel, saj je zavrnil podaljšanje pogodbe, ki se izteče po prihodnji sezoni, zato bo verjetno že poleti poiskal nov klub. Zaenkrat sta zanj ponudbi poslala PSG in Juventus, a sta vsaj za zdaj, ponujala premalo. Rdeči vragi bi zanj radi dobili 20 do 25 milijonov evrov.

David Villa

Vse od zloma noge leta 2011 Villa ni več našel nekdanje forme, zato je pri Barceloni izgubil mesto v začetni enajsterici. Ker mu pogodba poteče po naslednji sezoni, ga bodo Katalonci letos verjetno prodali. Interes za nakup Španca so pokazali predvsem v Angliji, želijo si ga Tottenham, Arsenal in Manchester City, stal pa bo od 15 do 20 milijonov evrov.

Gonzalo Higuain

Argentinec je glede na ponujene minute pri Realu zelo učinkovit, a mu to nikakor ne prinese mesta v začetni enajsterici, kjer vse večkrat pred njim dobi prednost Karim Benzema. Glede na to, da se Real resno zanima za Luisa Suareza, se bodo verjetno uresničile napovedi, da bo Higuain letos poleti zapustil kraljevi klub. Po oceni spletne strani transfermarkt.com je vreden 38 milijonov evrov.

Edin Džeko

Bosanski ''diamant'' tudi letos ni dočakal prav veliko pravih priložnosti pri Cityju, saj je v igro večinoma prihajal s klopi. Kljub temu je večkrat opozoril nase, zato je še vedno zanimiv za mnoge klube. Zdi se, da bo njegov prestop odvisen od ostalega dogajanja na trgu, saj je več klubov pokazalo interes zanj, a le v primeru, če izgubijo katerega od svojih udarnih napadalcev. Tako so Džeka že povezovali z Borussio (menjava za Lewandowskega), Napolijem (za Cavanija) in Fiorentino (za Jovetića). City ga je leta 2011 kupil za 30 milijonov evrov, a glede na to, da je bil pri njem le rezervist, bi lahko njegova cena sedaj tudi nekoliko padla.

Isco

Mladi 21-letni Španec je v zadnjem času v Malagi dozorel v odličnega nogometaša, ki si ga želi marsikateri klub, najbolj verjeten pa se zdi njegov odhod v Manchester City, ki ga bo poleti prevzel njegov dosedanji trener Manuel Pellegrini. Isco je letos podpisal novo pogodbo z Malago, v kateri je odkupna klavzula nastavljena na 30 milijonov evrov.

Alvaro Negredo

Španski reprezentant je pri Sevilli odigral še eno zelo dobro sezono, v kateri je na 41 tekmah dosegel 27 golov. Slej ko prej ga bo v svoje vrste zvabil kak večji klub, želijo pa si ga predvsem v Angliji. Največ želje je do sedaj pokazal Everton. 27-letni Španec naj bi bil vreden okoli 20 milijonov evrov.

Leandro Damiao

23-letni Brazilec že nekaj časa pleni pozornost nekaterih evropskih klubov, ki si ga želijo pripeljati na staro celino. V preteklosti sta se zanj že zanimala Inter in Tottenham, nazadnje pa je po njem povpraševal tudi Marseille. Njegova cena je okoli 25 milijonov evrov.

Mats Hummels

Branilec Borussie in nemške reprezentance je tudi letos pokazal odlične in zanesljive predstave, zato je ena glavnih želja tega prestopnega roka Barcelone, ki mora nujno okrepiti svojo obrambo, zanimiv pa naj bi bil tudi Realu. Čeprav je nedavno dejal, da ne misli zapustiti Borussie, bi se klicu kakšnega od španskih velikanov verjetno težko ne odzval. Njegova cena se giblje okoli 25 milijonov evrov.

Martin Škrtel

Slovak je bil pred letošnjo sezono skoraj nezamenljiv člen Liverpoolove obrambe, nato pa se je po prihodu trenerja Brandana Rodgersa znašel na stranskem tiru in je letošnjo sezono opisal kot najslabšo v karieri. Njegov odhod se zato zdi neizbežen, za okoli 15 milijonov evrov pa bi utegnil pritegniti pozornost marsikaterega kluba. Nazadnje se je zanj zanimal Arsenal.

Marek Hamšik

Slovaški virtuoz se bo tudi letošnje poletje znašel na marsikaterem seznamu želenih okrepitev, po šestih zelo dobrih sezonah pri Napoliju pa se zdi, da je res prišel čas tudi za njegov korak naprej in da zaigra v enem od največjih klubov, k odhodu pa ga bo spodbudilo tudi življenje na robu v Neaplju, saj so ga nedavno ponovno oropali in mu grozili z orožjem. Lani si ga je želel Milan, a Napoli bi ga verjetno raje prodal kam izven Italije, kjer zanimanja zanj prav tako ne manjka. Za njegove usluge bo zahtevnemu predsedniku Napolija skoraj zagotovo potrebno odšteti preko 30 milijonov evrov.

Stevan Jovetić

Tudi za črnogorskega napadalca bi lahko rekli, da je pri Fiorentini prišel do točke, ko je prišel čas za korak na višji nivo. Pri klubu, ki je bil do zadnjega kroga v igri za tretje mesto in ligo prvakov, je bil letos prvi strelec, v svoje vrste pa si ga v zadnjem času želita zvabiti predvsem Juventus in Arsenal, a ju zaenkrat odbija visoka cena – 30 milijonov evrov.

Thiago Alcantara

Obetavni španski vezist tudi letos ni dočakal prav veliko priložnosti in preboja v začetno enajsterico Barcelone, zato razmišlja o menjavi kluba. Ker je imel v pogodbi člen, da lahko ob premajhni minutaži Barcelono zapusti za 18 milijonov evrov, obstaja precej možnosti, da ga bo po tej ceni kdo tudi pripravljen kupiti. Interes sta že pokazala oba kluba iz Manchestra.

Marouane Fellaini

Belgijski vezist je že nekaj let med boljšimi igralci Evertona in po odhodu trenerja Davida Moyesa bo verjetno odšel tudi on. Ne bo presenetljivo, če se bo tako kot Moyes preselil na Old Trafford, želijo pa si ga tudi pri Chelseaju. Fellaini je vreden od 25 do 30 milijonov evrov.

Josip Iličič

Tudi slovenski reprezentant bo letos poleti v središču pozornosti slovenskih ljubiteljev nogometa, saj bo skoraj zagotovo zapustil Palermo, ki je izpadel v italijansko drugo ligo. Želijo si ga predvsem boljši italijanski klubi, denimo Roma, Fiorentina in Milan, nekaj interesa zanj pa so pokazali tudi v Angliji. Iličić bo verjetno na voljo za okoli 10 milijonov evrov.