Izbranci Slaviše Stojanovića so v Tirano prišli z namenom vzeti vsaj točko, ki bi ohranila upe po Braziliji. Zavedali so se, da na stadionu Qemal Stafa do nje ne bodo prišli z "umiranjem od lepote", saj prave igre po tleh na od deževja omehčanem igrišču ni bilo pričakovati. Če se je slednje dejansko uresničilo in je bila igra za oko ne ravno prijetna, pa se glavna želja slovenskih nogometašev ni. Po Švici doma in Norveški v gosteh so tokrat praznih rok ostali še v albanskem glavnem mestu. Zdaj za vodilno Švico zaostajajo za sedem, za drugo Norveško pa za štiri točke. Slovensko vrsto letos čaka še en prijateljski obračun, bržčas 14. novembra v Skopju z Makedonijo.

Stojanović začel z Mertljem in Marohom

Stojanović je današnjo tekmo pričakovano začel z Dominicom Marohom, ki je v osrčju obrambe zamenjal kaznovanega Boštjana Cesarja, druga sprememba v ekipi v primerjavi s petkovo tekmo proti Cipru pa je nastop Aleša Mertlja, ki je zaigral namesto Jasmina Kurtića na mestu zadnjega veznega igralca. Slovenski selektor je v napad poslal dvojico Tim Matavž-Zlatko Dedić.

Na težkem igrišču, ki ga je večino dneva in občasno tudi zelo izdatno med samo tekmo močil dež, so bili uvodoma za odtenek odločnejši gostitelji, ki pa Samirja Handanovića niso preveč ogrožali. Še najnevarnejši je bil poskus Armanda Sadikuja v drugi minuti z 20 metrov, ki pa ga je slovenski vratar brez večjih težav ukrotil.

Drugače pa je bilo v 36. minuti, ko so domači povedli. Po podaji Emiljana Vile z leve strani je ob Bojanu Jokiću z glavo zadel Odise Roshi. Slovenci v prvem polčasu niso imeli izrazitih priložnosti, bolj so se na spolzkem terenu osredotočali za strele od daleč (Dedić 15., Andraž Kirm 19. in Matavž 35.), ki pa so bili bolj ali manj lahek plen Etrita Berishe.

Albanci podjetnejši tudi v drugem polčasu

V uvodu drugega polčasa, v katerem je bilo igrišče že katastrofalno in je bilo že skoraj bolj primerno za sajenje riža kot pa igranje nogometa, so Albanci sprožili dva nevarna strela prek Vile in Roshija, a je prvi meril malce premalo natančno, drugemu pa je Handanović strel obranil. V 59. minuti je Stojanović osvežil napad z debitantom Džengisom Čavuševićem, ki je vstopil namesto Dedića, vendar tudi to ni pomagalo slovenski igri.

Kmalu zatem so imeli Albanci, ki so v teh trenutkih kar konkretno pritiskali, v eni akciji dve priložnosti, najprej je strel Roshija izvrstno obranil Handanović, do odbite žoge je prišel Hamdi Salihi, a mu je veselje po strelu z dobrih desetih metrov z dobrim posredovanjem preprečil Maroh. Slabih 20 minut pred tekmo je slovenski selektor vpoklical Mirnesa Šišića in malce zatem še Kevina Kampla, nakar je slovenska vrsta odločneje zaigrala na albanski polovici, a do pravega zaključnega strela ji nikakor ni uspelo priti, tako da je ostalo pri minimalni zmagi domače reprezentance.

Slovenci  v skupini E po štirih tekmah s tremi osvojenimi točkami zasedajo predzadnje mesto. Čeprav je na sporedu še kar nekaj kvalifikacijskih tekem, se zdi, da so možnosti za uvrstitev na mundial v Braziliji pičle.

Kronološki pregled tekme:

Prvi polčas:

2' Domača reprezentanca ni potrebovala prav dolgo za prvi strel proti slovenskim vratom. Od daleč je s strelom po tleh poskusil Sadiku, Handanović pa je žogo brez težav ukrotil.

4' Nova priložnost za Albanijo. V kazenski prostor je podal Agoli, žogo pa je le za las zgrešil Bulku.

8' Začetne minute so pripadle Albaniji, čeprav se je v 6. minuti prva priložnost ponudila tudi Sloveniji. Po podaji iz kota se je v kazenskem prostoru Albanije do žoge prebil Dedić, vendar pa je vratar Berisha brez večjih preglavic preprečil zadetek gostov.

15' Od daleč je močno ustreli Cani, vendar je Handanović njegov strel obranil. Že nekaj trenutkov kasneje je proti albanskim vratom sprožil tudi Dedić, na mestu pa je bil domači čuvaj mreže.

25' Čeprav si Albanci resnejših priložnosti niso priigrali, imajo pobudo na igrišču, predvsem pa so bolj odločni na sredini igrišča.

33' Velika priložnost za Albanijo. Po podaji iz kota je žoga v kazenskem prostoru Slovenije potovala mimo številnih nog, le malo pa je manjkalo, da bi do strela z neposredne bližine prišel Cani.

36' 1:0 za Albanijo. Po visoki podaji v kazenski prostor je žoga našla Roshija, ki je ustrelil z glavo in žogo poslal za hrbet Samirja Handanovića.

45' Tik pred koncem prvega polčasa so Slovenci prišli do najlepše priložnosti na tekmi. Po prekršku nad Mertljem je prosti strel izvedel Kirm, ki je podal v kazenski prostor Albanije, žoga pa je le za las zgrešila gol.

Drugi polčas:

47' Tudi drugi polčas so odločneje začeli Albanci. Od daleč je z močnim strelom po tleh poskusil Vila, žoga pa je zgrešila slovenska vrata.

52' Proti vratom je z roba kazenskega prostoraa ustrelil Iličić, vendar pa je Berisha njegov strel obranil.

56' Albanci so znova nevarno zapretili. Priložnost se je ponudila strelcu prvega gola Roshiju, vendar je bil Handanović na mestu. Že v naslednji akciji je bil zelo blizu zadetka še Cani, a je žogo le za las zgrešil.

62' Nova izjemna priložnost Albanije. Pred Handanovićem se je znašel Salihi, ki je močno ustrelil proti slovenskemu golu, slovenski čuvaj mreže pa je z zadnjimi močmi preprečil drugi zadetek v slovenski mreži.

71' Albanski obrambi je pobegnil Kirm, podal v kazenski prostor do Matavža, ta pa je s težkega položaja z glavo ustrelil mimo vrat.

73' Od daleč je poskusil Kirm, vendar pa je bil njegov strel preslab, da bi premagal Berisho.

88' Ritem igre je tudi zaradi katastrofalnega terena v zadnjih petnajstih minutah srečanja močno padel. Slovenci pa si niti po opravljenih menjavah niso uspeli priigrati resnejših priložnosti.

90' V zadnjih minutah so Slovenci zaman poskušali priti do tako željenega izenačujočega zadetka, vendar pa so Albanci zlahka odbili vse napade. Izbranci Slaviše Stojanovića so tako vknjižili še tretji kvalifikacijski poraz in imajo sedaj le še teoretične možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014.