Barcelona je pred kratkim na obračun proti belemu baletu povabila nekdanjega izraelskega vojaka, danes pa pisca športnih kolumn Gilada Shalita, ki je bil leta 2006 zajet v Gazi. Odločitev je močno razburila Palestince, vladajoča politična stranka Hamas pa je tamkajšnje medije celo pozvala k bojkotu Barcelone.

V želji, da popravijo svojo napako, so se pri katalonskem klubu odločili, da na el clasico povabijo tudi 25-letnega Al Sarsaka. Slednji je v izraelskem zaporu preživel tri leta, julija letos pa je bil v izraelsko-palestinski izmenjavi zapornikov le izpuščen na prostost.

"Na tekmo so me povabili le, ker želijo ublažiti pritisk navijačev, ki je nastal po povabilu Gilada Shalita. Na takšen način ne gre izenačevati žrtev in agresorjev,“ je sporočil Al Sarsak, ki je bil aretiran na Zahodnem Bregu, ravno ko se je odpravljal na tekmo svojega moštva Balata.

"Obstaja velika razlika v odvzemu prostosti oboroženemu in uniformiranemu vojaku, ki ubija nedolžne, ter nogometašu, ki se odpravlja na tekmo. Barcelona je s pozivom Shalita pokazala, da ima raje izraelskega vojaka, ki je sodeloval v ubijanju nedolžnih Palestincev. Klub je s tem ignoriral na milijone njegovih navijačev iz Palestine in preostalega arabskega sveta,“ je še dejal Al Sarsaka.

Na tekmo so pri Barceloni poleg Al Sarsake in Shalita povabili tudi palestinskega veleposlanika v Španiji in predsednika Palestinske nogometne zveze. Oba sta svoj prihod na tekmo že potrdila.