Kampanja „"Opustite kajenje z Barco“ je nadaljevanje uspešnega projekta "Nekdanji kadilci so zmagovalci“. Za Evropsko komisijo je partnerstvo z eno izmed najbolj prestižnih športnih institucij na svetu sploh prvo take vrste. Njihov cilj ni obsojanje kadilcev, temveč si želijo predvsem poudariti koristi, ki jih prinaša opuščanje kajenja ter vse skupaj združiti na dokazih temelječe kampanje "Nekdanji kadilci so zmagovalci“.

"V okviru tega sodelovanje bomo skušali nogometnim navijačem po vsej Evropi pomagati, da znova prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in življenjem. Želimo, da poskrbijo za svoje zdravje z enako vnemo, kakršno kažejo za to lepo igro,“ je v svojem govoru ob oznanitvi partnerstva dejal predsednik Barcelone Sandro Rosell.

Vsi željni prekinitve nezdrave navade si bodo lahko pomagali tudi z brezplačno mobilno aplikacijo iCoach. Z njo je do sedaj prenehalo kaditi že skoraj četrt milijona Evropejcev (1 na vsakih 500 kadilcev).


John Dalli in Sandro Rosell (Foto: Reuters)

"Ponosni smo, da smo danes tukaj in si skupaj z Evropsko komisijo prizadevamo izboljšati zdravje naših simpatizerjev in vseh nogometnih navijačev. Pri Barci trdno verjamemo v naš slogan "več kot samo klub“ in promoviramo vrednote spoštovanja, zdravja ter družbene odgovornosti. Naši navijači in člani nas brezpogojno podpirajo že 113 let, zato je naša dolžnost, da skrbimo za njihovo največje premoženje – njihovo zdravje. Pri Barci razumemo, kako pomembno je sodelovanje moštva pri premagovanju ovir, zato bomo v kampanji "Prenehajte kaditi z Barco“ njihov soigralec in jim pomagali dobiti bitko proti cigaretam. Vse kadilce pozivam, da se pridružijo kampanji,“ je še povedal Rosell.

Nad sodelovanjem je navdušen tudi evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli. "Veseli me, da lahko sodelujemo z Barcelono in Evropejcem pomagamo, da se izogibajo kajenja. Evropska komisija je do sedaj uspešno skrbela za ozaveščenost glede kajenja in izvajanja ukrepov za nadzor nad tobakom v EU. To sodelovanje bo še dodatno okrepilo naše sporočilo. Z univerzalnim nogometnim jezikom, lahko nudimo pomoč še večim Evropejcem pri prenehanju kajenja in enkrat za vselej postanejo nekdanji kadilci.“