Norveška - Slovenija 2:1 (1:1)

Strelci: Henriksen 26., J.A.Riise (11m. - 94. ); Šuler 16.

Postavi:

Norveška: Jarstein, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Henriksen, Nordtveit (B. H. Riise 53.), Abdellaoue (King 46.), El Younoussi (Söderlund 89.), Ruud, Jenssen, Braaten

Slovenija: Oblak, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Birsa (Pečnik 6.), Kurtić, Bačinović (Matić 60.), Iličić, Matavž, Ljubijankić (Kelhar 90.).

Prvi polčas:

Previden začetek obeh moštev v prvih minutah ni prinesel preveč zanimivega dogajanja, igra pa se je večinoma selila od enega kazenskega prostora do drugega. Norvežani so poskušali z dolgimi žogami in predložki, Slovenci pa so se držali taktičnega načrta in igrali večinoma po tleh, a v prvih 15 minutah priložnosti na obeh straneh ni bilo. Vseeno pa se je s prvimi težavami Slaviša Stojanović soočil že v 4. minuti, ko se je poškodoval Valter Birsa, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice že na samem začetku moral z igrišča, zamenjal pa ga je Nejc Pečnik.

Po prekršku nad Iličićem je Slovenija ob izteku 15. minute prišla do prostega strela dobrih 20 metrov od vrat. Kurtić je sprožil močan strel, vratar Jarstein pa je žogo s težavami odbil točno do Šulerja, ta pa jo je po strelu s kolenom in ob pomoči domačega branilca Waehlerja spravil preko črte.

Igra se je po zadetku nekoliko bolj preselila na slovensko polovico, tudi Norvežani pa so do prve priložnosti za izenačenje prišli s prostega strela. V 23. minuti je Riise močno ustrelil po tleh, Oblak je žogo odbil predse, nato pa je bila slovenska obramba pri izbijanju žoge izpred vrat bolj uspešna kot norveška nekaj minut pred tem.

Slovensko vodstvo ni dolgo trajalo, saj so le 10 minut kasneje domači izenačili. Po izjemnem strelu z volejem El Younoussija z 18 metrov je žoga zadela prečko in se odbila nazaj v polje, tam pa je ob zaspani slovenski obrambi neoviran prvi do žoge prišel Henriksen, ki mu z glavo ni bilo težko zadeti.

Po izenačenju so Norvežani še nekaj minut oblegali slovenski kazenski prostor, nato pa so Slovenci vzpostavili ravnotežje in igra se je preselila na sredino igrišča, gledalci na dokaj skromno obiskanem stadionu Ullevaal pa pravih priložnosti do konca prvega polčasa več niso videli.

Drugi polčas:

Drugi polčas se je pričel z rahlo pobudo Slovencev, ki so dvakrat poskrbeli za nekaj nervoze med domačimi gledalci. V 52. minuti je v kazenski prostor prodrl Iličić, a njegova podaja pred vrata ni našla Matavža, tri minute kasneje pa so naši nogometaši po prostem strelu odigrali lepo kombinacijo, ki pa se je prav tako končala brez uspešne zadnje podaje in strela. Norvežani so prvič v nadaljevanju ogrozili Oblaka šele v 58. minuti, ko je z roba kazenskega strela močno ustrelil Braaten, a je mladi slovenski vratar dobro posredoval.

V 63. minuti so slovenski branilci dobili resno opozorilo, ko se je preveč poigraval Šuler in je zato izgubil dvoboj s Kingom, ta pa je nato prišel do strela z leve strani v kazenskem prostoru, a je bil na srečo Oblak ponovno na pravem mestu. Slovenski vratar je moral posredovati tudi v 72. minuti ob hitrem proti napadu Norvežanov, a strel Jenssena z roba kazenskega prostora ni bil preveč nevaren.

Od približno 70. minute se je igra preselila izključno na slovensko polovico. Norvežani so bili vse bolj nevarni in so počasi krčili obroč okoli slovenskega kazenskega prostora, Slovenci pa so se očitno zadovoljili s točko in so se osredotočili na branjenje.

Takšna taktika pa se je Slovencem maščevala povsem v izteku srečanja. Najprej je moral danes odlični Oblak v začetku sodnikovega dodatka še dvakrat pokazati vse svoje znanje, nemočen pa je bil v 94. minuti, ko ga je z bele točke premagal J. A. Riise. Krivec za najstrožjo kazen je bil rezervist Kelhar, ki je sicer le dve minuti pred tem zamenjal Ljubijankića, potem pa je preveč ležerno stekel za na videz izgubljeno žogo Norvežanov, kar se mu je maščevalo, ko ga je prehitel Söderlund, slovenski branilec pa ga je nato na vrhu kazenskega prostora nesrečno ustavil s prekrškom in turški sodnik je ne glede na zadnje sekunde tekme brez oklevanja dosodil enajstmetrovko.

Na današnji tekmi sta se v slovenskih vrstah najbolj izkazala Oblak, ki je bil Stojanovićev zadetek v polno, ter Iličić, slaba ocena pa pripada Bačinoviću in nesrečnemu Kelharju, ki bi svoje tri minute gotovo lahko odigral bolj zbrano. Po porazu so se slovenske možnosti za dosego vsaj drugega mesta v skupini precej zmanjšale, selektor Stojanović pa se bo v prihodnjih dneh verjetno moral zagovarjati pred številnimi kritikami.