Eden izmed redkih klubov, ki kljub relativno nizkim vložkom še vedno uspe držati korak z najboljšimi, je zagotovo Porto. Portugalski prvak je v zadnjih desetih letih poleg številnih domačih lovorik osvojil tudi ligo prvakov, dvakrat pa tudi evropsko ligo. A za razliko od številnih nogometnih gigantov mu to ni uspelo z zapravljanjem milijonov, temveč s pretkano in premišljeno politiko nakupa igralcev.

Po zaslugi izvrstnih izvidnikov je Porto v Južni Ameriki odkril poceni, a hkrati izjemno nadarjene nogometaše, nato pa jih čez nekaj let tudi za več deset milijonov evrov prodal največjim klubom. Deco je tako na stadion Dragao prišel za pičlih 100 tisoč evrov, kasneje pa so ga Barceloni prodali za 15 milijonov evrov. Še večji zadetek v polno je bil Ricardo Carvalho. Branilec je Porto okrepil brez odškodnine, kariero pa je nato nadaljeval pri Chelseaju, ki je zanj odštel kar 30 milijonov evrov.

S prodajo le 16 nogometašev je Porto tako v zadnjih desetih letih zaslužil več kot 300 milijonov evrov. Vse skupaj je še toliko bolj impresivno, če upoštevamo, da rezultati zaradi tega niso bili nič slabši, saj je klub v tem času svojo vitrino obogatil s kar 23 lovorikami.