Platini je s tem še enkrat poudaril, da ekipam, ki se ne bodo držale pravil, od sezone 2014/15 naprej grozi tudi izključitev iz evropskih tekmovanj. Uefa pa finančne aktivnosti klubov testno že nadzoruje, da bo v vseh letih pripravljena vstopila v projekt. Trenutno Uefa podrobno nadzoruje 27 klubov in bo ta obseg še razširila.

V nekaterih velikih evropskih klubih pa se že pojavljajo dvomi o učinkovitosti nadzora Uefa. Pred kratkim se je izpostavil predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge, ki je Uefo pozval k strožjemu nadzoru. Poudaril je predvsem primer Paris St. Germaina, saj je francoski klub s pomočjo naftnih mogotcev iz Katarja opravil rekordne investicije, katere je po mnenju Rummeniggeja lahko opravil le s kršitvijo predpisanih finančnih okvirov.

Opazni manjši vložki v Italiji, Španiji in Angliji

Generalni sekretar Uefa Gianni Infantino pa je v Monaku predstavil prve uspehe. Zneski za prestope igralcev so se znižali za 22 odstotkov v primerjavi z zadnjimi tremi sezonami. Posebej opazni so manjši vložki v Italiji, Španiji in Angliji, kar je po Infantinovem mnenju znak racionalnega ravnanja. Slednji je poudaril, da ne vidi težav v nakupu dragih igralcev, zanj so problematični vsi nakupi, za katere klubi nimajo pripravljenih finančnih sredstev. "Klubi seveda lahko zapravijo denar, ki ga imajo," pravi Infantino, nasprotuje pa zadolževanju, saj je evropski nogomet trenutno že zadolžen za 1,7 milijarde evrov.

Platini pa je razkril tudi, da je Uefa odločena uvesti petega sodnika. "Izvršni odbor se je soglasno odločil za tak korak. Od 5. julija naprej zveze, ki to želijo, lahko uvedejo petega sodnika. V Italiji to počnejo in zelo so zadovoljni," je dejal Platini.

Platini še vedno proti tehnologiji v nogometu

"Tehnologije na golovi črti, ki jo bo na naslednjih turnirjih uvedla Fifa, na svetovnem klubskem prvenstvu, na pokalu konfederacij, pa na svetovnem prvenstvu 2014, doslej ni videl nihče, za petega sodnika pa vsi veste, kaj in kako. Sam sem bil vedno nasprotnik tehnologije v nogometu in tega zdaj pri 57 letih ne bom spremenil," je še dejal Platini in dodal, da je ceneje uvesti petega sodnika, kot pa v vseh članicah Uefa poskrbeti za novo tehnologijo, zato je ta korak zanj zaenkrat prezgoden.