Odkar je Francois Hollande zmagal na majskih predsedniških volitvah, v Franciji potekajo korenite ekonomske reforme. Hollande je tako obljubil, da bo vse, ki na leto zaslužijo več kot milijon evrov, obdavčil s kar 75-odstotno davčno stopnjo, njegov predlog pa naj bi parlament potrdil jeseni.

Čeprav zaenkrat še ni povsem znano, kako bo to vplivalo na Ibrahimovićev dohodek, so viri blizu PSG-ja potrdili, da bo moral klub, v kolikor bo želel visokoraslega napadalca plačati po dogovoru, za njegovo plačo na leto odšteti okoli 100 milijonov evrov.

Francoski odvetniki omenjajo več možnosti, kako bi se lahko Ibrahimović ob neto plači 14 milijonov evrov izognil okoli 10 milijonom evrov davka. Najlažje bi bilo tako, da bi mu plačo nakazali v tujini. Obstajajo pa še drugi, bolj zapleteni načini.

"PSG spoštuje in bo spoštoval francoske zakone"

Govornica socialistične vlade Najat Vallaud-Belkacem je izjavila, da se športniki ne bodo mogli izogniti novemu, 75-odstotnemu davku. »Kot je znano, je prihodek, ki ga bo dobil omenjeni igralec, zelo šokiral ljudi. Torej se mi ne zdi nič nenavadnega, da bo prispeval nekaj za skupno dobro,« pravi Vallaud-Belkacemova.

Predsednik pariškega prvoligaša Nasser Al-Khelaifi je zato na sredini novinarski konferenci nekaj besed namenil tudi tej pereči temi. "Spoštujemo francoske zakone. Spoštovali smo jih do danes in jih nameravamo tudi v prihodnje. Podpis z Ibrahimovićem je koristen tako za PSG kot francoski nogomet.“

Enakega mnenja pa ni francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, ki je ostro kritizirala PSG-jev pregrešno drag nakup Ibrahimovića kot tudi Thiaga Silve. "Številke so astronomske in neracionalne. Odražajo skrivljeno podobo v današnjem nogometu in pomanjkanje regulacije v celotni Evropi,“ s kritikami ni skoparilia ministrica in hkrati podprla predlog Evropske nogometne zveze (Uefa) za uveljavitev finančnega fair-playja.