Mariborčani so proti bosanskim prvakom nastopili brez poškodovanih Mitje Vilerja, Martina Milca in Rajka Repa ter Nikole Komazca, ki še ni dobil dovoljenja za nastop. Odsotnost omenjenih se jim je še kako poznala v hitrosti igre, hiter zadetek gostov pa jih je dodatno obremenil. Vendar se vijoličasti niso predali, gostom so v drugem polčasu vsilili svojo igro in se veselili pomembne zmage.

Vodstvo gostov Maribora ni upočasnilo

Po uvodnem otipavanju z obeh strani so prvič resneje zapretili Mariborčani, ko je Marcos Tavares na sredini lepo podal pred kazenski prostor, Agim Ibraimi je bil dovolj hiter, a premalo natančen. Žoga je letela kakšen meter mimo desne vratnice vratarja Marijana Antolovića. V 15. minuti je poln Ljudski vrt obnemel. Iz prve prave priložnosti gostov je v gneči pred golom Jasmina Handanovića Vernes Selimović zadel vratnico, žoga se je nesrečno odbila na nogo Eldinu Adiloviću, ki s petih metrov ni imel težav premagati mariborskega čuvaja mreže. Nogometaši Željezničarja so se po vodstvu preselili na svojo polovico in se povsem osredotočili na obrambo.

Vodstvo gostov Maribora ni upočasnilo, neprestano je poskušal izenačiti, kar bi mu ob polčasu prineslo novo odprto nadaljevanje. V 29. minuti so mariborski napadalci lepo kombinirali pred golom Željezničarja, vendar je domači kapetan Tavares nekoliko zamudil lepo podajo. V 33. minuti je v kazenskem prostoru Dejan Mezga lepo našel Tavaresa, ki pa ni prišel do strela z glavo. Mariborčani so poskušali tudi v zadnjih treh minutah prvega dela in sodnikovem podaljšku, a so tako prosti streli kot tudi oba poskusa iz kota po vedno znova uspešni obrambi gostov končali mimo ali preko sarajevskih vrat.

9000 domačih navijačev

Gostitelji so pričakovano v drugi del tekme krenili s polnim plinom, kar se jim je že kmalu obrestovalo. Izid je v 47. minuti izenačil Robert Berić. Goran Cvijanović je na sredini igrišča odvzel žogo Zajku Zebi, ušel do roba kazenskega prostora in opazil, da za njim teče Berić. Sledila je pravočasna podaja in Berić je za veselje prek 9000 domačih navijačev v Ljudskem vrtu matiral Antolovića. Minuto kasneje je roke Antolovića znova ogrel Cvijanović, a je bil gostujoči vratar na mestu.

Sarajevčane so domači poskusi vse bolj jezili, Mariborčane so poskusili zmesti z "balkansko" igro, zavlačevanjem, krajo metrov pri izvajanju avtov, vse bolj grobimi prekrški, simuliranjem ... Izkušeni nemški sodnik Thorsten Kinhöfer je namero gostov prepoznal in ko je v kazenskem prostoru Jadranko Bogićević z vlečenjem zbil Tavaresa na tla, je nemški sodnik pokazal na belo točko, ob tem pa branilcu Željezničarja še rumeni karton. Z bele točke je bil za vodstvo z 2:1 uspešen Mezga. A s tem domačega naleta še ni bilo konec. Maribor je v 77. minuti povišal na 3:1. Berić je sam ujel dolgo podajo in z natančnim strelom v levi spodnji kot povišal vodstvo.

A golov v nasprotnikovi mreži s tem še vedno ni bilo konec, glavna "igralca" po scenariju za 4:1 pa sta bila znova Berić in Tavares, vendar tokrat v zamenjani vlogi. Berić z lepo podajo in Tavares z golom v sodnikovem podaljšku za visoko zmago vijoličastih. Če se bodo Mariborčani tudi iz Sarajeva vrnili z ugodnim izidom jih čakajo še najmanj štiri evropske tekme.