Nekdanji nogometaš Maribora, Livarja, Nafte, hrvaškega prvoligaša Zadra in avstrijskega drugoligaša Vienne je na mariborskem okrožnem sodišču priznal, da se je na tekmi med Dravo in Nafto, ki se je 11. aprila 2009 končala z rezultatom 4:1 v korist Drave, v nasprotju z zakonom in spoštovanjem športnega fair-playa okoristil za 10.000 evrov.

Kot poroča Večer, se je 26-letni slovenski nogometaš minuli petek na obravnavi na sodišču "zlomil" in priznal svojo nečedno vlogo pri dejavnostih, ki so v zadnjih letih okužile nogomet. Dokazi so bili tako močni in obremenilni, da Bećiriju ni preostalo nič drugega, kot da se je pokesal in priznal svoje grehe. S tem je poskrbel za prvo javno tovrstno razkritje v nogometnem zakulisju. Tožilstvo je slovenskemu nogometašu naložilo osemmesečno zaporno kazen, ki pa jo bo odslužil s 480 urami dela v splošno družbeno korist. Pogoj je, da jih opravil v naslednjih dveh letih.

Na Bećirijevo priznanje se je odzvala Nogometna zveza Slovenije. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so že večkrat poudarili, da se zavzemajo za to, da bi bile vsakršne stave prepovedane za vse, ki so kakor koli vključeni v slovenski nogomet. Zato so tudi na zadnji seji izvršnega odbora zveze spremenili in dopolnili disciplinski pravilnik zveze.

"Najostreje obsojamo vsakršne aktivnosti, ki so povezane s prirejanjem rezultatov posameznih tekem, do tovrstnih dejanj na NZS velja ničelna toleranca, vsa dejanja bomo tudi ostro sankcionirali. V konkretnem primeru Erdžana Bećirija bomo proti nogometašu ukrepali skladno z disciplinskim pravilnikom NZS, o zaključku primera pa bomo obvestili tudi Evropsko (UEFA) in Mednarodno nogometno zvezo (FIFA), ter zainteresirano javnost," so zapisali v NZS.