Razprave o tem, ali bi bilo treba tudi v nogomet kot varovalko pri najpomembnejših elementih igre vključiti tehniko, se pojavljajo že nekaj let. Na eni strani so zagovorniki tradicionalne igre, ki menijo, da bi prepogoste prekinitve in ogledi posnetkov spornih trenutkov odvzeli čar igri, na drugi pa tisti, ki menijo, da je poštenost na prvem mestu in da je treba človeški dejavnik v podobi sodnikov pač nadgraditi z zanesljivejšim sistemom. Slednji bodo lahko k argumentom za uvedbo po novem prišteli še eno veliko napako, saj so sodniki na pravkar končanem EP spregledali zadetek Ukrajine na tekmi z Anglijo.

Na nasprotnih bregovih sta moža dveh največjih nogometnih zvez. Predsednik Mednarodne Fife Sepp Blatter se zavzema za tehnološke novosti, predsednik evropske Uefe Michel Platini pa je bil doslej ostro proti njim. Tudi zaradi tega je predlagal drugačne novosti, med drugim pet sodnikov (dva za golom), ki pa se prav na nedavnem Euru niso izkazale za najboljše oziroma popolne. "Po tekmi Ukrajina - Anglija tehnični pripomočki niso več možnost, ampak nuja," je v svojem tvitu takoj po zdaj že razvpitem dogodku dejal Blatter.

Morda še bolj kot nedosojen zadetek Ukrajincev (ki je bil sicer dosežen po akciji iz nedovoljenega položaja, op. a.) je javnost razburkal spregledan zadetek Franka Lamparda v osmini finala svetovnega prvenstva pred dvema letoma v JAR.

Zadnjo besedo bo imela Fifa, oziroma njen odbor za nogometna pravila (Ifab). Ta je, če so se na sedežu Fife držali urnikov, odločitev sprejel že pred dnevi, v četrtek pa jo bo krovna nogometna organizacija le obelodanila.

Sokolje oko ali inteligentni gol?

V igri naj bi bili predvsem dve zamisli o tehnični pomoči: prva je "sokolje oko" (Hawk Eye), ki ga uporabljajo med drugim na teniških turnirjih in ki s pomočjo kamere natančno pokaže, ali je zadetek veljaven ali ne. Če bodo uvedli ta sistem, pa po vsej verjetnosti ne bo na voljo gledalcem na stadionu in pred televizijskimi zasloni, ampak le sodniku. Drugi je sistem "inteligentnega gola" (GoalRef), temelji pa na magnetnem polju v golu, ki v primeru prečkanja žoge s zvočnim signalom opozori sodnika; podoben sistem poznajo pri tehničnem varovanju blaga v trgovinah.

Če bo odločitev Fife podprla tehnične spremembe, pa se bodo sprožila tudi nova vprašanja. V katerih tekmovanjih jih bodo uvedli, na kakšen način bodo sodniki obveščeni o tem, da je žoga prečkala golovo črto, seveda pa se bo odprlo tudi veliko in mamljivo tržišče, saj bo moral nekdo poskrbeti za vso novo tehniko na stadionih.