Nemčija : Italija 1:2* (0:2)

Italijani, podžgani z aferami in slabim nastopom na prejšnjem svetovnem prvenstvu v JAR 2010, so dokazali, da prejšnje navdušujoče predstave na prvenstvu niso bile naključne. Izbranci Cesareja Prandellija so proti (za mnoge) prvim favoritom pokazali novo navdahnjeno, disciplinirano in tudi za oko lepo igro, s katero so v prvem polčasu položili trdne temelje končne zmage. Junak tekme je bil Mario Balotelli z dvema goloma. Kot zanimivost velja dodati, da Nemci po današnjem obračunu že na osmi tekmi zapored na velikih tekmovanjih niso ugnali "azzurrov".

Nemški selektor Joachim Löw je v začetno postavo malce presenetljivo postavil Tonija Kroosa, medtem ko je Cesare Prandelli na drugi strani prav tako malce na "začudenje" italijanskih navijačev, na desno stran obrambe postavil sicer levega bočnega branilca Federica Balzarettija (ki se je tudi v tej vlogi izkazal). Uvodoma je kazalo, da so Nemci povlekli pravo potezo, saj so hitro prevzeli pobudo in imeli v šesti minuti izjemno priložnost, ko je strel Matsa Hummelsa na golovi črti zaustavil Andrea Pirlo.

V 13. minuti je Gianluigija Buffona preizkusil še Kroos s strelom od daleč, vendar se italijanski vratar ni pustil presenetiti. Zatem pa so nevarnejše akcije začeli nizati tudi Italijani. Riccardo Montolivo in Antonio Cassano sta v 17. in 18. minuti sprožila od daleč, vendar je bil Manuel Neuer na mestu, v 20. minuti pa so se navijači "azzurrov" veselili vodstva. Povratnik v ekipo, branilec Giorgio Chiellini, ki je igral na levi strani obrambe, je podal do Antonia Cassana, ki je preigral dva nemška branilca in z leve strani podal pred gol, kjer je bil Mario Balotelli višji od Holgerja Badstuberja ter z glavo zatresel nemško mrežo.

V 27. minuti je Buffona s slabih 20 metrov skušal premagati Mesut Özil, vendar je njegov strel po tleh končal varno v rokah italijanskega čuvaja mreže. Ta se je izkazal tudi v 35. minuti, ko je Sami Khedira sprožil od daleč. Le minuto zatem pa so Italijani podvojili prednost. Montolivo je z lepo, dolgo podajo našel Balotellija, ki se je izognil prepovedanemu položaju in sam stekel na rob kazenskega prostora, od koder je z neubranljivim strelom znova matiral Neuerja.

Löw je na začetku drugega polčasa v igro poslal Miroslava Kloseja namesto Maria Gomeza in Marca Reusa namesto Lukasa Podloskega. Prav Reus je v drugem polčasu prvi ogrozil Buffona, ki pa je bil na mestu. Philipp Lahm je v 49. minuti prišel do neoviranega strela s 15 metrov, vendar je meril previsoko. V 60. minuti je Balotelli znova poskusil, a iz težkega položaja z desne strani meril mimo druge vratnice. Dve minuti zatem je Reus odlično izvedel prosti strel, vendar se je Buffon izkazal.

V 67. minuti je imel izvrstno priložnost za povišanje vodstva Claudio Marchisio, vendar je zgrešil z roba kazenskega prostora. Isti igralec je imel še lepšo priložnost v 75. minuti, ko je prišel sam pred gol, a nekoliko z desne strani žogo spet poslal mimo gola, tako kot tudi Antonio di Natale v 82. minuti. Nemci so v izdihljajih tekme poskušali s streli rešiti, kar se je rešiti dalo, a več kot častnega zadetka jim ni uspelo doseči. Tega je v sodniškem dodatku z bele točke dosegel Özil po igranju Balzarettija z roko v kazenskem prostoru.