Hrvaška - Španija 0:1 (0:0)

Hrvaški proti Španiji ni uspelo ponoviti četrtfinala s prejšnjega evropskega prvenstva, saj so proti Španiji klonili z 0:1 in tekmovanje končali na tretjem mestu. Kljub temu so proti branilcem evropskega naslova pokazali odlično igro, z malo sreče pa bi se lahko tekma končala tudi z njihovo zmago.

Prvi polčas je pričakovano pripadel španskim nogometašem, ki so bili več pri žogi in vztrajno pletli mrežo okoli hrvaškega kazenskega prostora, vendar pa so se kockasti odlično branili in onemogočali španskim zvezdnikom, da bi nevarneje ogrozili vrata Stipeta Pletikose.

Veliko razburljivejšo predstavo sta obe ekipi ponudili v drugem polčasu, ko so varovanci Slavena Bilića postajali vse nevarnejši, izjemna priložnost pa se je po protinapadu in podaji Modrića v 59. minuti ponudila Rakitiću. Ta je z glavo odlično meril, s fenomenalno obrambo pa se je izkazal Casillas.

Čas na tekmi ni bil zaveznik Hrvatov, zato je Bilić v zadnjih 20 minutah stavil vse v napad. V igro je poslal Jelavića in Eduarda Da Silvo, zaradi česar so imeli španski ofenzivni nogometaši vse več prostora. To je v 88. minuti po akciji z Iniesto izkoristil Jesus Navas (v igro je namesto Torresa vstopil v 61. minuti) in Španiji zagotovil zmago ter prvo mesto v skupini C.

Italija - Irska 2:0 (1:0)

Italijani so kljub zelo čvrstim in nekajkrat tudi zelo nevarnim Ircem vendarle vpisali potrebne tri točke za preboj med najboljših osem evropskih ekip. Če so Italijani v prvem delu povsem prevladovali in zasluženo povedli z zadetkom Antonia Cassana, pa so v drugem polčasu na trenutke celo več pokazali Irci, ki pa so ostali brez želenega zadetka. Za nameček jim je - po izključitvi Keitha Andrewsa - drugega v končnici tekme zabil Mario Balotelli in poskrbel za italijansko veselje, ki jih v četrtfinalu čaka Francija, Anglija ali Ukrajina.