Harkov, 20.45:

Portugalska – Nizozemska 2:1 (1:1)

Razburljivo srečanje, na katerem ni manjkalo priložnosti, so bolje začeli nogometaši v oranžnih dresih, ki so premoč kronali z zadetkom Van der Vaarta v 11. minuti. Zadetek v svoji mreži je hitro predramil varovance Paula Benta, ki so napadli na vso moč in si ustvarjali priložnosti kot po tekočem traku. Za napadalno igro so bili nagrajeni v 28. minuti, ko je svoj prvi zadetek na prvenstvu dosegel, proti Dancem in Nemcem bledi, danes pa izjemno razpoloženi Cristiano Ronaldo.

Gledalci v prvem polčasu niso več videli zadetkov, na svoj račun pa so ponovno prišli v nadaljevanju, v katerem so Portugalci nadaljevali z blestečo igro in na trenutke povsem osmešili zadnjo vrsto tulipanov. Napadalna igra se jim je obrestovala, tudi tokrat pa je Stekelenburga premagal Ronaldo, ki je poleg dveh zadetkov dvakrat zatresel tudi vratnico.

Na Euru neprepoznavni in med seboj skregani Nizozemci so sicer skušali v zadnjih desetih minutah izenačiti prek Huntelaarja in Van Persieja, a sta bila oba pred vrati Patricia premalo zbrana, smolo pa je imel tudi Van der Vaart, ki mu je zadetek preprečila vratnica.

Nizozemci so bili tako na Euru še tretjič poraženi in domov odhajajo brez ene same osvojene točke, Portugalce pa sedaj čaka četrtfinalni obračun v Varšavi z reprezentanco Češke.

Nemci z zmago potrdili prvo mesto v skupini B

Danska – Nemčija 1:2 (1:1)

Čeprav so imeli Nemci po dveh zmagah v predtekmovanju na široko odprta vrata v četrtfinale, pa uvrstitev med osem popolnoma zanesljiva pred današnjim obračunom še ni bila. A Nemčiji bi za napredovanje zadostovala že točka, na drugi strani pa Danci niso bili povsem odvisni le od sebe. Na koncu so z nekaj težavami zmagali Nemci in potrdili prvo mesto v skupini.

Nemški selektor Joachim Löw je pred tekmo opozarjal svoje izbrance, da morajo odigrati resno do konca. V tem slogu so Nemci tudi začeli dvoboj. Danci so sicer zelo dobro zapirali sredino igrišča in povzročali tekmecem precej težav, a so ti vseeno imeli nekaj zrelih priložnosti. Prvič je vratarja Stephana Andersena preizkusil Thomas Müller že v drugi minuti, pa nato še bolj nevarno v šesti, ko je meril s kakšnih petih metrov, a je danski vratar z nekaj težavami žogo ukrotil. V 19. minuti so Nemci povedli, potem ko je po podaji iz avta Müller podal v kazenski prostor, Mario Gomez je le nekoliko spremenil smer žogi, Lukas Podolski - na današnji tekmi je kot sedmi nemški reprezentant praznoval stoti nastop za izbrano vrsto - pa je z nekaj metrov neubranljivo meril.

A nemško veselje ni bilo dolgo. Danci so pravzaprav že po prvi nevarni akciji izenačili; po podaji iz kota je pet minut pozneje Nicklas Bendtner z glavo podal visoko žogo v kazenski prostor, tam pa je bil med nemškimi branilci najbolj spreten Michael Krohn-Dehli in z glavo matiral nemočnega Manuela Neuerja.

V nadaljevanju so prvi zapretili igralci v rdečih dresih. Bendtner je spet pokazal, kako malo prostora potrebuje za nevarno podajo, s katero je našel Jakoba Poulsena, po silovitem udarcu slednjega z roba kazenskega prostora pa je šla žoga v 50. minuti za las ob vratnici. Igra se je nato umirila, obe moštvi sta s trdno igro na sredini poskrbeli, da ni prihajalo do nevarnejših akcij pred vrati. V 65. je do prvega strela prišel Andre Schürrle, ki je nekaj minut prej zamenjal Podolskega, Andersen pa je bil na mestu.

Bendtner je bil v 76. minuti tudi sam v nevarni napadalni akciji, njegov strel z nekaj metrov je Neuer obranil. Danci so vedeli, da jim ob razpletu druge tekme remi ne pomaga, Nemci pa bi bili ob morebitnem prejetem zadetku v resnih težavah. Toda v 80. minuti so si nemški navijači oddahnili: Mesut Özil je s podajo z leve strani iskal Miroslava Kloseja (ta je pred tem zamenjal Gomeza), ki pa mu je spodrsnilo, vendar je bil na pravem mestu Lars Bender in s prvim golom za Nemčijo svojo državo dokončno popeljal v izločilni del EP.

Za Dance se je EP končalo z zmago in dvema tesnima porazoma, Nemci pa bodo v četrtfinalu igrali proti Grčiji, drugouvrščeni iz skupine A.