Srečanje med Nemci in Portugalci se je pričelo ob 20.45, postavi, dogajanje med srečanjem in ostale podrobnosti si lahko ogledate tu.

Srečanje med Nizozemci in Danci se je pričelo ob 18.00, postavi, dogajanje med srečanjem in ostale podrobnosti si lahko ogledate tu.

18.00, Harkov:

Nizozemska : Danska 0:1 (0:0)

Strelci: Krohn-Dehli 24.

Pred začetnim žvižgom je večina vlogo favorita pripisovala ekipi Berta van Marwijka, strateg Dancev, Morten Olsen, je kljub temu upal na presenečenje. Drugi dan prvenstva je bil idealna priložnost, da Danci pokažejo, če je njihov dinamit dovolj eksploziven za preboj skozi skupino, za Oranje pa je danes štela zgolj zmaga, saj Nizozemci proti Dancem niso zgubili že kar 45 let oziroma zadnjih osmem srečanj. Sledila je huda napaka v Nizozemski obrambi in zadetek Krohn-Dehlija za slavje Dancev.

Nizozemski spodrsljaj na prvi tekmi zahtevne skupine bi tako lahko imel resne posledice za reprezentanco, ki je v odločilnih trenutkih velikih tekmovanj pogosto podlegla pritisku. Danci si s tem verjetno ne bodo belili glav, saj lahko v naslednja srečanja vstopijo z več samozavesti. Pokazali so zanesljivo in borbeno igro v obrambi ter zbranost pred nasprotnikovimi vrati, skratka, vse, kar so pogrešali Nizozemci. Ker so Danci z dobro ekipno igro večji del igre uspešno osamili Sneijderja, ki je ustvarjalni motor Oranj, so se napadi slednjih pogosto zaključevali s streli z roba kazenskega prostora, s sebično igro pa se je znova predstavil Arjen Robben.

20.45, Lvov:

Nemčija : Portugalska 1:0 (0:0)

Strelci: Gomez (71.)

Srečanje med Nemci in Portugalci bi moralo biti prva velika poslastica tega prvenstva. Pred začetkom tekme so bili rahli favoriti Nemci, ki imajo poleg odlične enajsterice tudi dolgo klop, a ko na drugi strani stoji Cristiano Ronaldo, se tekma lahko odloči z eno samo potezo.

Portugalci so v tekmo vstopili precej obrambno in v prvi vrsti želeli obdržati nedotaknjeno mrežo. Priložnosti so imeli predvsem iz protinapadov in prekinitev, kar se jim je v prvem polčasu skoraj obrestovalo, ko se je Pepejev strel odbil od notranje strani prečke, a žoga ni želela čez črto. Nemci so bili bolj podjetni, a njihovi streli niso predstavljali večje nevarnosti za Patricia. Pogrešati je bilo tudi elan, ki je krasil reprezentanco na zadnjih prvenstvih. Večina nemških priložnosti se je zaključevala s Podolskim, ki ni uspel postaviti piko na i, povsem odrezan od igre pa je deloval Gomez. To je opazil tudi Löw, ki je že segel po Kloseju, a je Gomez menjavo prehitel z odločilnim zadetkom v 71. minuti.

Po zadetku se je igra obrnila. Nemci so stopili v obrambo, napad pa je skoraj izključno pripadel Portugalcem. V drugem polčasu sta si za Portugalce odlični priložnosti priigrala Cristiano Ronaldo v 64. minuti in predvsem Varela v 88. Strel prvega je preusmeril Boateng, drugemu pa je veselje pokvaril Neuer z izjemno obrambo. Zaradi zadnjih 24 minut igre pa smo lahko precej razočarani nad Portugalci, ki bi večjo željo po zadetku lahko pokazali že prej. Morda bi po zadnjem pisku imeli kakšno točko več. Nemci bodo danes dvojno proslavljali. Dodaten razlog za veselje so jim namreč priigrali Danci z zmago nad Nizozemsko.